Galeria de Arta

arta pentru tine

  26.09.2013

350 de ani de la construirea Bisericii de lemn din satul Rogoz

Fidelă misiunii sale de a promova monumente istorice unice din țara noastră, Romfilatelia sărbătorește aniversarea a trei secole și jumătate de la începerea construcției Bisericii de lemn din Rogoz, ce poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, și realizează o emisiune de mărci poștale ce pune în valoare acest edificiu de cult, unanim recunoscut și considerat o realizare tehnică și artistică de mare valoare. Începând cu ziua de vineri, 27 septembrie 2013, emisiunea de mărci poștale “Aniversări UNESCO - 350 de ani de la construirea Bisericii de lemn din satul Rogoz, Județul Maramureș” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

minicoala

Zona istorică a Maramureșului, păstrătoare de prim rang a tradițiilor și istoriei, este cunoscută ca o regiune în care spiritualitatea și trăinicia credinței se regăsesc materializate în numeroase lăcașuri de cult, ridicate cu pricepere și dragoste de meșterii anonimi ai prelucrării și îmbinării lemnului.

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din satul Rogoz, județul Maramureș, este inclusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de alte șapte biserici de lemn construite între secolele XIV și XVIII (Ieud-Deal, Poienile Izei, Budești-Josani, Bârsana, Surdești, Desești și Plopiș).

Ctitorită de Grigore Man și soția sa, biserica a fost restaurată în perioada 1960-1961 și s-a remarcat prin simplitate, siluetă și limbaj ornamental, concepție și realizare tehnică, demonstrând astfel, încă o dată, genialitatea meșterilor români.

Emisiunea aniversară este alcătuită dintr-o marcă poștală și un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite minicoala de 6 timbre și coala de 32 de timbre. Timbrul emisiunii, cu valoarea nominală de 8,10 lei, ilustrează Biserica de lemn din Rogoz, valorizând frumusețea ecleziastică, cultura națională și tradițiile locurilor pitorești.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com