Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.12.2011

Zdzisław Beksiński

Renumitul pictor şi fotograf polonez (24 februarie 1929 - 22 februarie 2005) s-a născut la Sanok (actualmente în sud-estul Poloniei), loc cu care familia sa a avut legături încă de pe vremea bunicului său, Mateusz Beksinski. În 1947, după terminarea şcolii din Sanok, s-a înscris la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Tehnice din Cracovia. După absolvire, în 1952, în conformitate cu regulile de angajare ale absolvenţilor în vigoare atunci, a locuit mai întâi în Cracovia şi mai apoi în Rzeszów, ca în 1955 să se întoarcă în cele din urmă cu soţia sa la Sanok.


A început să lucreze ca fotograf, iar în 1958 a expus câteva lucrări excelente la expoziţiile din Varşovia, Gliwice şi Poznan. Primele succese, totuşi, le-a obţinut cu desenele şi picturile sale, parţial şi cu sculpturile realizate. Lucrările sale conţin elemente suprarealiste, post-apocaliptice şi acordând atenţie detaliilor. În pofida tonurilor aspre, a susţinut că unele dintre picturile sale nu au fost înţelese, căci erau mai degrabă optimiste, sau chiar pline de umor. Expoziţiile sale s-au dovedit aproape de fiecare dată a avea succes. O expoziţie prestigioasă din Varşovia anului 1964 a avut cel mai mare succes căci toate tablourile sale au fost vândute. În anii ‘80 lucrările sale au câştigat popularitate în Franţa şi în Europa de Vest, SUA şi Japonia. În scurt timp a devenit figura dominantă a artei poloneze contemporane.

În 1964, Janusz Bogucki şi-a expus lucrările în oranjeria “Stara Pomaranczarnia” din Varşovia, dovedindu-se a primul său succes, toate exponatele fiindu-i achiziţionate, iar expoziţia din 1972 a fost o sursă nouă de inspiraţie pentru activitatea lui Beksinski, ani mai târziu numind aceasta “perioada fantezie”, care a continuat până în anii ‘80. În vara lui 1977, ca urmare a autorităţilor locale din Sanok de a dărâma casa familiă a pictorului, acesta s-a mutat împreună cu soţia la Varşovia.

Numeroasele expoziţiie ale lui Beksinski din Polonia şi de peste hotare, ca şi numărul considerabil de publicaţii personale, dintre care fac parte cataloagele şi albumele, şi nenumăratele interviuri şi filme la care a participat, îl aşează în categoria grupului restrâns de artişti polonezi foarte renumiţi, despre care s-a vorbit cel mai mult. Personal a făcut cândva o afirmaţie ironică legată de viaţa sa: “Scrierea propriei biografii e un semn chiar şi mai însemnat de vanitate decât a face declaraţii precum cele pe care le-am scris la cererea celor care realizează acest catalog. Sunt sigur că nu ştiu nimic despre trecutul meu, exceptând totul, dar totul înseamnă cam nimic.”

Beksinski nu a participat în viaţa boemă a artiştilor, preferând recluziunea atelierului său; nu participa nici măcar la vernisajele propriilor sale expoziţii. De aceea, în cazul său, nu biografia oficială, care nu conţine evenimente senzaţionale, este lucrul cel mai interesant, ci viaţa sa artistică care este asociată cu toate schimbările care au avut loc permanent în activitatea sa artistică.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com