Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.10.2011

Hieronymus Bosch

Hieronymus Bosch (circa 1450 - 9 august 9 1516) a fost un pictor olandez care a activat în secolele al XV-lea şi al XVI-lea. Multe dintre lucrările sale ilustrează păcatul şi căderile spirituale ale omului. Bosch a folosit imagini ale demonilor, animale pe jumătate oameni şi maşinării pentru a evoca frica şi confuzia portretizând răul din oameni. Picturile sale abundă în figuri simbolice şi elemente iconografice complexe, extrem de originale, pline de imaginaţie, unele dintre ele fiind obscure pentru acele vremuri.


Bosch a realizat câteva tripticuri, lucrări constând în trei picturi realizate pe panouri din lemn care sunt înlănţuite unul de altul. Printre cele mai faimoase tripticuri ale sale se află “Grădina plăcerilor” care înfăţişează paradisul cu Adam şi Eva şi multe animale minunate pe panoul din stânga, plăcerile şi numeroase nuduri însoţite de fructe şi păsări exotice pe panoul din mijloc, iar pe panoul din dreapta este zugrăvit iadul şi pedepsele sale fantastice rezervate diverselor păcate. Când panourile din dreapta şi stânga sunt închise observăm imaginea Creatorului creând pământul pictat în nuanţe de gri. Aceste picturi au o suprafaţă aspră de la modul de aplicare a vopselurilor, contrastând cu stilul tradiţional flamand, unde suprafaţa netedă încearcă să ascundă faptul că pictura este realizată de mâna omului.

Bosch nu şi-a datat niciodată picturile, iar pe o parte din ele doar le-a semnat. Mai puţin de 25 de tablouri ne-au rămas astăzi şi îi pot fi atribuite. Filip al II-lea al Spaniei a achiziţionat multe dintre picturile lui Bosch după moartea acestuia, astfel, Muzeul Prado din Madrid este acum proprietarul a câtorva lucrări, inclusiv “Grădina plăcerilor”.

Iniţial se credea că arta lui Bosch a fost inspirată de ereziile medievale şi practicile hermetice obscure. Alţii considerau că lucrările sale au fost realizate doar pentru a aţâţa şi a amuza, în mare parte ca şi picturile groteşti ale Renaşterii italiene. În vreme ce lucrările maeştrilor mai în vârstă erau inspirate de lumea fizică din viaţa de zi cu zi, Bosch îşi confruntă publicul cu “o lume de vise şi coşmaruri în care formele par să pâlpâie şi să se schimbe dinaintea privilor”, citându-l pe istoricul de artă Walter Gibson. De asemenea, Bosch a fost privit drept “inventatorul monştrilor şi himerelor” (Felipe de Guevara, 1560).

În secolul al XX-lea, experţii au considerat viziunea lui Bosch mai puţin fantastică şi au acceptat faptul că arta sa reflectă credinţele religioase ortodoxe ale vârstei sale. Felul în care a zugrăvit păcatele umanităţii şi concepţiile sale despre Rai şi Iad sunt acum văzute ca fiind compatibile cu cele din învăţăturile predicilor şi literaturii medievale. Foarte mulţi scriitori acordă o semnificaţie mai profundă picturilor sale decât s-a crezut vreodată şi încearcă să le interpreteze în termenii moralităţii medievale tâzrii. Unanim de acord, arta lui Bosch a fost creată pentru a releva adevăruri morale şi spirituale specifice, iar imaginile au o semnificaţie precisă şi premeditată. Totuşi, unii experţi văd în Bosch un prototipul unui suprarealist medieval, făcând adeseori paralele cu artistul spaniol Salvador Dali.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. nimic despre picturi?!

    Comentariu de unknown | 27.03.2012

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com