Galeria de Arta

arta pentru tine

  17.01.2012

Realităţile paralele ale lui Jacek Yerka

Jacek Yerka s-a născut în 1952 la Toruń şi este un pictor polonez. Yerka a studiat arta o perioadă scurtă la Universitate, apoi a învăţat din studiul direct al maeştrilor nord-europeni, cum ar fi Van Eyck, Dierck Bouts, Robert Campin şi Bosch, dar şi a suprarealiştilor, de exemplu Magritte.


Jacek Yerka a declarat: “Am realizat prima pictură a vieţii mele cu un an înainte de a merge la colegiu, unde am început să studiez grafica. Profesorii mei au încercat mereu să mă determine să pictez în stilul contemporan mai abstract şi să mă îndepărteze de fascinaţia mea faţă de realism. Eu am văzut-o ca pe o încercare de a-mi înăbuşi propriul meu creativ şi refuzam cu îndărădnicie să mă conformez. Până la urmă profesorii mei s-au domolit.”

Picturile sale sunt realizate cu vopsele acrilice pe pânză, redând cu atenţie imagini din copilăria sa, inclusiv bucătăria bunicii sale, dar şi animale sălbatice stranii şi peisaje bizare. Yerka declara că “pentru mine, anii ‘50 au fost un fel de Epocă de Aur… De exemplu, dacă ar fi trebuit să pictez un computer, categoric i-aş fi adăugat un element estetic dinainte de război.”

Lucrările lui Jacek Yerka au fost expuse în Polonia, Germania, Monaco, Franţa şi SUA, iar o parte din acestea se găsesc în muzeele de artă din Polonia, cât şi în lucrarea “Mind Fields”, o carte în care Harlan Ellison a făcut o descriere a tuturor lucrărilor selectate.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com