Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.01.2010

What’s Street Art Doing in a Museum?

Sibienii sunt invitaţi în perioada 29 ianuarie – 14 februarie 2010 la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, Str.Tribunei, nr. 6, la expoziţia grupării de street-artists Şoimii Şatrei. Vernisajul are loc vineri, 29 ianuarie, la ora 13:30.

Conceptul de cultură alternativă s-a conturat în anii ’50 pe străzile londoneze, când renumiţii Teddies impuneau un nou comportament urban prin vestimentaţie, muzică şi atitudinea faţă de societate. Astăzi, cultura alternativă reprezintă o reacţie la confuzia instituţională, necesară, vie şi nelimitată estetic. Street-art-ul, o parte esenţială a culturii alternative, s-a transformat într-o abordare ultra-democratica a spaţiului urban; este folosită pentru a aduce aproape de cetăţeni şi public probleme stringente ale societăţii, constrângeri, viaţa internă a unui oraş sau a unei comunităţi actuale, pentru a explica într-un alt limbaj, mai actual şi mai lipsit de inhibiţii.

“Şoimii Şatrei”, o grupare de street-artists, s-a mutat în urmă cu puţin timp la Sibiu. Ei plănuiesc să revitalizeze locuri abandonate sau lipsite de identitate din oraş, în colaborare cu Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal şi Primăria Municipiului Sibiu.

Ca impuls şi temă de discuţie, “Şoimii Şatrei” au intervenit direct pe unul dintre pereţii interiori ai galeriei, realizând o replică supradimensionată a unei lucrări din colecţia Brukenthal – “Masacrul inocenţilor”, aparţinând lui Pieter Bruegel I. Personajele şi situaţiile din lucrarea originală au fost înlocuite cu fiinţe mitologice sau extraterestre, cu atitudini hippie-punk, care recompun originile lumii, interoghează probleme nerezolvate ale istoriei sau refac traiectoria unor simboluri.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri, Muzee, Graffiti, Expozitii
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Poze de la eveniment http://www.matiu.ro/main.php?g2_itemId=32812

    Comentariu de ovidiu | 31.01.2010

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com