Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.11.2008

Chestii tipărite

Vineri, 28 noiembrie 2008, de la ora 18:00, la Galeria Posibilă are loc vernisajul unei retrospective Dan Perjovschi, văzută prin prisma materialelor tipărite. Expoziţia este construită în jurul a 15 cărţi de artist - dintre care ultima publicată chiar cu această ocazie - alături de ziare, invitaţii, cataloage de expoziţie şi colecţia completă a revistei 22.

Dan Perjovschi desenează cu marker sau cu cretă pe pereţii instituţiilor de artă din întreaga lume, însă intervenţiile sale durează de cele mai multe ori cât proiectul care le-a generat. Fie că dispar progresiv în interacţiunea cu vizitatorii sau sunt pur şi simplu acoperite la sfârşitul expoziţiei, desenele nu rămân pe termen lung în nici unul din spaţiile arhitecturale pe care le-au populat. Este o strategie prin care artistul se sustrage instituţionalizării şi îşi păstrează distanţa necesară criticii.

În acest context, o retrospectivă de materiale tipărite capătă o semnificaţie aparte: tipăritura devine arhivă şi uneori lucrare în sine, mărturie a unui demers continuu de desen-performance. La baza acestuia stă un repertoriu de teme care sunt reluate de la un proiect la altul şi cărora li se adaugă altele noi, care răspund unui anumit context local. Din carnete, desenele migrează în spaţii expoziţionale, dar şi direct la tipar, în cărţile de artist sau în ziarele pe care Perjovschi le-a produs pe cont propriu începând cu anii ‘90: “Cărţile de artist şi ziarele sunt teritoriul meu alternativ şi sunt spatiul meu public. Ele fac parte dintr-un proces in-progress de analiză a lumii, caracterizat prin mobilitate şi francheţe”.

Artistul foloseşte un limbaj sintetic şi foarte direct, înrudit cu benzile desenate şi cu graffiti-ul, pentru a pune în discuţie, cu ironie, probleme complexe ale societăţii contemporane.

Odată cu deschiderea expoziţiei, va fi lansată cartea Bucureşti-Brussel-Chişinău, tipărită de Galeria Posibilă cu sprijinul AFCN: o carte-obiect care pune în paralel trei proiecte din 2008.

Expoziţia va fi deschisă până în 8 februarie, mai puţin în perioada sărbătorilor 15 decembrie - 12 ianuarie. Program de vizitare: joi - sâmbătă, între orele 16:00-20:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com