Galeria de Arta

arta pentru tine

  3.12.2010

Tabloul din pictură

Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal prezintă pe Anca Mureşan cu “Tabloul din pictură” în perioada 5 decembrie 2010 – 3 ianuarie 2011. Vernisajul are loc duminică, 5 decembrie, de la ora 12:00, la adresa din str. Tribunei, nr. 6, Sibiu.

Motivată de modelul şi istoria Pinacotecii Brukenthal, Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal organizează anual o serie de expoziţii şi dezbateri dedicate picturii. În acest an, galeria prezintă expoziţia artistei Anca Mureşan (născută în 1965, la Bucureşti).

Anca Mureşan trăieşte şi lucrează la Dusseldorf şi la Bucureşti, reprezentând una dintre direcţiile noului spiritiualism în pictură. „Eu am creat un fundal pentru Existenţă, un câmp nespecific societăţii actuale, în care starea de potenţial mai că nu este depăşită, iar ştergerea imaginii are rol de afirmare nediferenţiată a existenţei. Timpul şterge şi implicit fixează, căci prin ştergerea sau topirea caracterului exterior se amplifică prezenţa caracterului interior al lucrurilor şi fenomenelor”, declară Anca Mureşan.

Ce legătură are imaginea în pictură cu ceea ce considerăm noi a fi realitate? Se poate face din pictură subiect al picturii? Cum ne raportăm astăzi la pictură? Prin ceea ce noi cunoaştem, vedem sau luăm că ar fi adevărat de pe pânză?

Ruxandra Demetrescu spune: „Cred că avem aici un răspuns la (falsa) dilemă figurativ-abstract. În altă cheie, aş putea aminti de ’producerea realitatii’ (Fiedler) în şi prin pictură; sau de ‘indepartarea de natura’ (Oskar Baetschmann) şi anularea/transformarea peisajului în pictură contemporană; sau despre prezenţa auctorială. Pe toate le-am regăsit în pictura Ancăi Mureşan, pe care am privit-o şi ca pendulare între transparentă şi opacitate (Philippe Junod). Cred că Anca Mureşan face parte dintre artiştii care gândesc, adică aprofundează realitatea, ori această cere timp, concentrare, maturare (nu maturizare). Presupun (doar) că a picta înseamnă, pentru Anca Mureşan, reflecţii îndelung asumate, pentru a fi exprimate într-o manieră vizuală convingătoare.”

Pe rând, academii influente de artă tind să revigoreze înţelegerea asupra picturii, invitând artişti al căror demers pleacă de la pictură abstractă, dar converge înspre instalaţie. Este cazul lui Tomma Abts şi Katharina Grosse, care au fost invitate să predea la Academia de Artă din Dusseldorf, Andreas Slominsky, profesor la Hochschule fur bildende Kunste, Hamburg sau Gunther Forg, profesor la Academia de Artă din Munchen. În acest context, deschiderea expoziţiei va fi însoţită de o discuţie despre starea picturii în învăţământul de specialitate din România, cu titlul „Ce caută pictura în arta contemporană?”, moderată de Ruxandra Demetrescu, rectorul Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti. La dezbatere vor participa Adrian Gută, profesor în cadrul departamentului de Istoria şi Teoria Artei al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Petru Lucaci şi Alexandru Rădvan, profesori în cadrul departamentului de pictură al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Ioan Sbarciu, preşedintele Universităţii de Artă şi Design din Cluj, Marius Bercea, profesor în cadrul catedrei de pictură de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj, Călin Stegerean, directorul Muzeului de Artă din Cluj, Erwin Kessler, critic de artă şi curator, Bucureşti, Dan Popescu, directorul Galeriei H’art din Bucureşti.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com