Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.08.2008

Vizită cu ghidaj gratuit la curtea shogunală

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul să ia parte la vizita cu ghidaj gratuit din cadrul expoziţiei “Călătorie la curtea shogunală. Toyohara Chikanobu (1838-1912). Gravură japoneză din epoca Meiji“. Aceasta va fi susţinută de Carmen Brad, curatorul expoziţiei şi specialistă în arta extrem orientală. Vizita are loc vineri, 29 august 2008, de la orele 17:00.

vizita gratuita

Deschisă până la 3 septembrie 2008, expoziţia cuprinde o selecţie de opere aparţinând unui artist aproape uitat, Toyohara Chikanobu (1838-1912), un gravor important al epocii Meiji (1868-1912), a cărui creaţie a început abia acum să fie revalorizată şi atent studiată de către cercetători.

Sunt prezentate gravurile care alcătuiesc o serie faimoasă intitulată “Chiyoda no on-omote” (”Scene din afara Palatului Chiyoda”). Publicată în anul 1897, seria ilustrează diverse evenimente, ceremonii şi activităţi de la curtea shogunală din capitala Edo (Tokyo de astăzi), dintr-o perioadă anterioară epocii Meiji. Muzeul Naţional de Artă al României păstrează în colecţiile sale 30 de tripticuri din cele 32 cât cuprinde în total seria, precum şi dipticul pe care este imprimat cuprinsul.

Seria de gravuri prezentată în expoziţie, singulară în cadrul creaţiei lui Chikanobu, este caracterizată printr-o manieră grafică apropiată stilistic de desenul european, ceea ce o face mai accesibilă publicului occidental. Cu toate acestea, imaginea păstrează nealterate precizia desenului şi decorativismul propriu stilului nipon. Câteva scene reprezentate în această serie se desfăşoară în zona omote a Palatului Chiyoda, dedicată strict primirilor oficiale, ceremoniilor şi audienţelor. Având în vedere că ultimul shogun Tokugawa Yoshinobu nu a locuit în palatul Chiyoda, lucrările pot fi interpretate drept o nostalgică restituire a unui trecut glorios, definitiv apus.

Participarea la vizita cu ghidaj gratuit se face pe bază de programare la telefon: 021.3148119 sau prin e-mail la adresa veronica.leca@art.museum.ro. Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (4,00 lei), fără taxa de ghidaj obişnuită.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. Datorită interesului manifestat de public, Muzeul Naţional de Artă al României organizează încă o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia de gravură japoneză “Călătorie la curtea shogunală”, joi, 28 august 2008, ora 17:00.

    Comentariu de Lucian Velea | 26.08.2008

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com