Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.10.2013

Un ceas pentru arta japoneză

Muzeul Naţional de Artă al României organizează joi, 17 octombrie 2013, de la ora 16:30, o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia de gravură japoneză “Imagini ale lumii trecătoare: Războinici şi poeţi, actori şi femei frumoase. Gravuri de Utagawa Kuniyoshi“. Prezentarea este susţinută de Carmen Brad, curatorul expoziţiei, specialist în arta extrem orientală.

Participarea se face numai pe bază de programare prin email la comunicare@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19. Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Expoziţia prezintă o selecţie de cincizeci şi nouă de gravuri create de Utagawa Kuniyoshi (1797-1861), unul dintre ultimii mari reprezentanţi ai puternicei şcoli Utagawa, care a dominat cea mai productivă etapă a gravurii policrome japoneze.

Gravurile, majoritatea expuse în premieră, ilustrează câteva dintre temele majore ale lui Kuniyoshi. Ele oferă o imagine de ansamblu, cuprinzătoare dar nu exhaustivă, asupra operei acestui artist extrem de talentat şi imaginativ, maestru absolut al gravurii reprezentînd războinici şi eroi.

După un început de carieră mai dificil, Kuniyoshi se impune cu prima sa serie importantă, publicată între anii 1827-1830, inspirată de personajele unui cunoscut roman medieval chinez, Suikoden. În anii următori, neobosita sa inventivitate artistică s-a exprimat într-un evantai tematic amplu, din care nu lipsesc reprezentările cu femei frumoase şi actori în scene de teatru kabuki, foarte preţuite de public. Reuşitele sale artistice cele mai spectaculoase au rămas planşele şi tripticele cu scene războinice, numite musha-e.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com