Galeria de Arta

arta pentru tine

  29.06.2011

Vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia “Pelerinaj la Muntele Fuji”

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul joi, 30 iunie 2011, de la ora 17:00, să ia parte la vizita cu ghidaj gratuit din cadrul expoziţiei de gravură japoneză “Pelerinaj la Muntele Fuji. Gravuri de Katsushika Hokusai“. Prezentarea este susţinută de Carmen Brad, curatorul expoziţiei şi specialist în arta extrem orientală.

Pelerinaj la Muntele Fuji

Participarea se face pe bază de programare la adresa de e-mail mariana.banciu@art.museum.ro. Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj obişnuită.

Deschisă până la sfârşitul lunii iulie 2011, expoziţia prezintă seria intitulată „Cele treizeci şi şase de vederi ale muntelui Fuji” realizată de marele gravor Katsushika Hokusai (1760-1849).

Această serie de gravuri, căreia autorul i-a adăugat ulterior încă zece lucrări, a fost publicată pentru prima dată între anii 1829-1833. Datorită marelui lor succes, cele 46 gravuri au fost imprimate în mai multe ediţii, atât în timpul vieţii lui Hokusai, cât şi postum.

În cadrul expoziţiei sunt expuse un număr de 38 piese din colecţiile MNAR, publicate în tiraje moderne, de bună calitate, la începutul secolului al XX-lea.

Peisajele lui Hokusai marchează un moment de vârf în istoria artei japoneze de tip ukiyo-e (imagini ale lumii trecătoare). Popularitatea extraordinară de care s-au bucurat gravurile se explică prin importanţa muntelui Fuji în mentalul colectiv japonez. Motiv simbolic unificator al compoziţiilor, înfăţişat în toate anotimpurile şi în varii ipostaze, Fuji devine subiect al unei complexe meditaţii asupra relaţiei om-natură şi a fragilităţii condiţiei umane.

Expoziţia a fost organizată în semn de omagiu şi de solidaritate faţă de poporul japonez, greu încercat în urma recentelor evenimente tragice care avut ca punct de pornire cutremurul din 11 martie 2011.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com