Galeria de Arta

arta pentru tine

  26.05.2011

Repovestind copilăria

În perioada 27 mai – 30 iunie 2011, ceainăria librăriei Cărtureşti din Iulius Mall, Cluj-Napoca, capătă nişte culori de poveste fermecată. E vorba despre expoziţia de ilustraţie de carte a Mariei Surducan, intitulată “Repovestind copilăria”. Lucrările artistei au puterea de-a te transporta într-un alt timp şi spaţiu, din care te întorci inevitabil înseninat. Vernisajul are loc vineri, 27 mai 2011, de la ora 19:00. Iar cei mici pot participa în 1 iunie, de la ora 11:00, la un atelier de desene pe asfalt condus de ilustratoare.

Repovestind copilăria

Maria Surducan spune: „Simt în imagini. Nu mă definesc ca individualitate, ci ca sumă de imagini acumulate şi nedevelopate. Impresiile mele se leagă de locuri şi de lumină, şi sunt impresii în sensul cel mai prozaic-fotografic al cuvântului. Şi nu se aşază în ordine cronologică, ci se subordonează doar… scenografiei magicului?
Imaginile care alcătuiesc expoziţia ilustreză povestea (nepublicată) David şi Pădurea Fermecată. Când toţi oamenii din oraşul lor se transformă în roboţi, doi copii dau vina pe vrăjitoarea cea rea şi pleacă să-i ceară socoteală. Traversează Pădurea Fermecată, unde întâlnesc personaje stranii. Câştigându-le încrederea prin tot soiul de jocuri, ajung în final la castelul vrăjitoarei – unde, ca în orice poveste, îi aşteaptă o surpriză şi o răsplată.
Povestea este un pretext; ilustraţiile inventariază toate locurile unde am simţit eu realitatea casantă, unde am pipăit intrarea în fantastic. Se constituie astfel într-o re-povestire şi simultan, o re-inventare a copilăriei, ca stare, nu ca epocă delimitată cronologic. Strada cu roboţi este Lipscaniul, Sirena e undeva în Dealul Melcului, lângă pădurea Baciu, Grădina violetă este undeva în Aix-en-Provence şi este de asemena grădină Muzeului Rodin din Paris, dar este şi Pădurea de lilieci a Contesei de Segur şi Gradina secretă a lui Mary Lennox.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com