Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.06.2012

Peşti

Prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poștale „Pești”, Romfilatelia abordează încă o dată această temă acvatică, dezvăluind astfel o mică parte a universului viețuitoarelor marine. Începând cu ziua de vineri, 15 iunie 2012, emisiunea de mărci poştale ”Pești” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Pești

Emisiunea conține un carton filatelic și patru mărci poștale ilustrate astfel:
- Peștele molly (Poecilia sphenops) pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei;
- Peștele Bibanul-soare (Eupomotis gibbosus) pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei;
- Peștele paradis (Macropodus opercularis) pe timbrul cu valoarea nominală de 3,10 lei;
- Peștele Gura de foc (Thorichthys meeki) pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei.

Elementele emisiunii sunt completate de albumul filatelic special, realizat în tiraj limitat de 500 de exemplare, ce conține blocul special de patru timbre al emisiunii și plicul prima zi având ștampila „prima zi” aplicată cu roșu.

Mediul acvatic, topic ce stimulează permanent curiozitatea și imaginația umană, atrage numeroși iubitori, de la oameni de știință, scufundători, pescari până la marinari sau simpli aventurieri, fiecare dintre ei pasionați de această lume sălbatică și surprinzătoare, dar totodată deosebit de frumoasă.

De la ape sărate până la cele dulci, varietatea și frumuseșea peștilor este impresionantă, unii dintre ei fiind ușor de reprodus și de crescut în captivitate indiferent daca provin din zone îndepărtate sau sunt adeseori întâlniți pe teritoriul României.

O altă caracteristică deosebit de atrăgătoare a lumii acvatice este coloritul foarte frumos și variat al peștilor. Astfel, Peștele paradis se distinge printr-o cromatică specială în nuanțe de roșu și portocaliu cu dungi verticale albastre. Tot prin culoare se remarcă și peștele Gura de foc, care iese în evidență prin roșul deschis distinctiv din zona pectorală și de sub maxilar.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com