Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.07.2012

Păsările acvatice – misiunea Convenţiei Ramsar asupra zonelor umede

În perioada 6-13 iulie 2012 se marchează la București cea de-a 11-a Reuniune a Conferinței părților la Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice (COP11 Ramsar). Cu acest prilej, Romfilatelia introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „Păsări acvatice”. Începând cu ziua de vineri, 6 iulie 2012, emisiunea de mărci poştale poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Păsări acvatice

Emisiunea conține un carton filatelic, plicul prima zi, un întreg poștal, o coliță dantelată și cinci mărci poștale ilustrate astfel:
- Prigoria (Merops apiaster) pe timbrul cu valoarea nominală de 1,00 lei;
- Egreta mică (Egretta garzetta) pe timbrul cu valoarea nominală de 1,20 lei;
- Stârcul galben (Ardeola ralloides) pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei;
- Gâsca cu gât roșu (Branta ruficollis) pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei;
- Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei.

Elementele emisiunii sunt completate de albumul filatelic special, realizat în tiraj limitat de 500 de exemplare, ce conține blocul special de cinci timbre al emisiunii, obliterat cu ștampila „prima zi”.

Convenția asupra zonelor umede, semnată pe 2 februarie 1971 în localitatea Ramsar, Iran, rămâne în istorie ca una dintre primele mari convenții internaționale, de o importanță semnificativă în conservarea patrimoniului natural mondial (habitatul păsărilor acvatice, fauna și flora). Convenția a fost ratificată de România în 1991, iar Ziua Mondială a Zonelor Umede a început să fie sărbătorită, de toată lumea din 1997, pe data de 2 februarie.

În iunie 2012, lista zonelor umede de importanță internațională Ramsar întrunește peste 2000 de zone din 162 de țări semnatare ale Convenției. În ceea ce privește România, pe Lista Siturilor Ramsar sunt înscrise următoarele 8 zone: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Național Porțile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureșului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăvița și Lacul Techirghiol.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com