Galeria de Arta

arta pentru tine

  15.01.2009

De îndată ce deschid ochii văd un film

Joi, 15 ianuarie 2009, ora 19:00, la Centrul de Introspecţie Vizuală din Str. Biserica Enei nr.16, sector 1, Bucureşti, se deschide expoziţia “As soon as I open my eyes I see a film / De îndată ce deschid ochii văd un film”,

Expoziţia, organizată de Muzeul de Artă Modernă din Varşovia în aprilie-iunie 2008, a explorat direcţiile critice şi ale noilor media în producţiile artistice din Iugoslavia anilor ‘60 şi ‘70. Proiectul de la Bucureşti oferă o selecţie de filme produse în cine-cluburile din Split, Zagreb şi Belgrad în anii 60, marcate de personalitatea unor artişti ca Mihovil Pansini, Vladimir Petek, Ivan Martinac, de video experimente din anii 70 (Sanja Ivekovic, Dalibor Martinis, Nusa i Sreco Dragan), precum şi o selecţie de filme ale artistului şi regizorului croat Tomislav Gotovac.

Deschiderea evenimentului va fi însoţită de o scurtă prezentare a curatoarei expoziţiei, Ana Janevski. Intitulată “Conflicte, politici, construcţie, intimitate, obsesie”, prezentarea pune în discuţie situaţia Muzeului de Artă Modernă din Varşovia, creat în aprilie 2005, ce a devenit, înainte de finalizarea construcţiei sale (plănuită pentru 2014), scenă unui conflict care a împărţit în două tabere comunitatea artistică, cea arhitecturală şi cea politică. Muzeul ocupă în acest moment un spaţiu temporar în Varşovia (un fost magazin de mobilă într-un bloc de apartamente) şi funcţionează ca o platformă pentru proiecte interdisciplinare experimentale, colaborative şi bazate pe proces, lăsând loc unor noi direcţii în practica muzeală şi curatorială.

Punctul de pornire al expoziţiei “As soon as I open my eyes I see a film / De îndată ce deschid ochii văd un film” a fost reflectarea fenomenului filmului (neconvenţional, experimental, underground, alternativ, toate denumirile sunt legitime) de amator în cine-cluburile anilor ‘60. Interacţiunea dintre film şi artă a propus o nouă perspectivă în examinarea schimbărilor radicale ale expresiilor şi comportamentelor artistice, care au refuzat tendinţele artei oficiale în mod făţiş şi cu ironie, fie că ne referim la practicile artistice ale anilor ‘60 sau la activităţile cine-cluburilor perioadei “Noilor Practici Artistice” din anii ‘70. Poziţia marginalizată a cine-cluburilor, ca centre periferice si fără pretenţii, a sporit libertatea de creaţie, oferind scenei de avangardă lucrări cvasi-subversive pentru contextul social al vremii. Inovaţiile formale ale filmelor experimentale nu trebuie însă luate în considerare doar din perspectiva formalismului lor, ci este necesar să se găsească noi legături cu premisele lor de cercetare, reflexivitate si abordare analitică.

Evenimentul este parte a programului “Regional Express. Strategii instituţionale, artistice şi curatoriale în Europa Centrală şi de Est”.

Expoziţia poate fi vizitată miercuri-joi, orele 14:00-18:00; vineri-sâmbătă, orele 12:00-17:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com