Galeria de Arta

arta pentru tine

  23.04.2010

Mixed & Mastered

Vineri, 23 aprilie 2010, de la ora 19:00, la Centrul de Introspecţie Vizuală (Str. Biserica Enei 16, sector 1, Bucureşti) are loc întâlnirea “Mixed & Mastered - Arta video în Grecia anilor 2000″. Curatori sunt Xenia Kalpaktsoglou şi Christopher Marinos.

Programul realizat de cei doi curatori conţine o selecţie de treizeci şi unu de lucrări produse de artişti greci de generaţii diferite, constituind o evaluare critică a scenei de artă contemporană din Grecia din ultimul deceniu. Discursul celor doi curatori identifică probleme pertinente pentru dezvoltarea scenei de artă din Grecia, prin prezentarea unor studii de caz. Totodată, vor fi detaliate aspecte ce ţin de dinamica instituţională, de metodologiile şi practicile artistice locale. Xenia Kalpaktsoglou va prezenta cazul Bienalei de la Atena, apărută ca urmare a activităţii culturale intense, ce face astăzi Atena una din cele mai interesante locaţii pentru arta contemporană. Bienala funcţionează în prezent ca platformă ce încurajează angajamentul critic al producţiei artistice locale, ca forum de discuţii şi schimb cu scena internaţională.

Xenia Kalpaktsoglou este curator şi co-director al Bienalei de la Atena. În colaborare cu artistul Poka – Yio şi curatorul & criticul de artă Agustine Zenakos a înfiinţat în 2005 Bienala de la Atena. Cu aceeaşi colaboratori (cunoscuţi ca echipa curatoriala XYZ), a co-curatoriat prima ediţie a Bienalei de la Atena Destroy Athens (2007) şi a activat în calitate de director artistic în cadrul celei de-a doua ediţii a Bienalei Heaven (2009). Proiectele recente ale grupului XYZ includ: John Bock: Conferinţa şi Retrospectiva de film (Atena, 2008), Goldfish Suddenly Dead (Extra City, Antwerp, 2009). Dincolo de Practica curatoriala independentă, contribuie la diverse publicaţii internaţionale. Din 2006 până în 2008 a ocupat funcţia de director al Fundaţiei DESTE, Centru pentru Artă Contemporană din Atena.

Christopher Marinos este istoric de artă şi curator. Este fondator şi co-editor al revistei de artă online kaput (www.kaput.gr). Între 2005-2006 a lucrat ca istoric de artă şi cercetător pentru Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Atena (EMST). Este editorul publicaţiei Posibilităţi: Interviuri cu tineri artişti greci (futură, Atena, 2006) şi Realitate: Arta în stare de urgenţă (www.meatspaceart.org). Din 2002, Marinos contribuie la numeroase reviste de artă şi cataloage din Grecia. În 2006-2007 a co-editat (împreună cu Xenia Kalpaktsoglou) secţiunea de arte vizuale a revistei lunare de artă Velvet. Este corespondent al revistei Flash Art International şi Modern Painters, membru fondator al Grupului de Lectură (readinggroupathens.blogspot.com). Marinos a fost unul din curatorii celei de-a doua ediţii a Bienalei de la Atena (2009).

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com