Icoane bizantine şi post-bizantine din Grecia
Muzeul Naţional de Artă al României vernisează luni, 6 octombrie 2008, ora 18:00, expoziţia “De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului. Icoane bizantine şi post-bizantine din Grecia”, în prezenţa doamnei Roxana Theodorescu, Director General, a domnului Michalis Liapis, Ministrul Culturii din Grecia, a domnului Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii din România, a E.S. domnul Georgios Poukamisas, Ambasadorul Greciei în România şi a domnului George Babionitis, Preşedintele Fundaţiei Culturale Greceşti, precum şi a numeroase personalităţi din mediul diplomatic, cultural şi de afaceri din România.
Expoziţia cuprinde 64 de icoane bizantine şi postbizantine care datează din secole XIII-XVIII şi are o scenografie specială.
Organizată în colaborare cu Fundaţia Culturală Greacă, expoziţia oferă iubitorilor de artă din România posibilitatea de a admira exponate preţioase care provin din mai multe muzee de prestigiu din Grecia: Muzeul Bizantin şi Creştin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum şi dintr-o colecţie particulară.
O serie aparte o constituie cele 14 icoane, cu scene vetero-testamentare de Theodore Poulakis, din colecţia Dimitris Kontominas. Acestea aparţin şcolii cretane, care combină tehnica bizantină cu influenţe stilistice occidentale.
Expoziţia doreşte să promoveze spiritualitatea credinţei ortodoxe aşa cum este ea exprimată în arta din momentul de apogeu al Imperiului Bizantin şi modul cum a fost păstrată tradiţia în timpul dificilei perioade de ocupaţie otomană. Icoanele prezentate revelează unitatea expresiei spirituale a artei bizantine, mai evidentă până la sfârşitul secolului al XV-lea.
În cadrul expoziţiei va avea loc, pe 10 şi pe 11 noiembrie 2008, un performance intitulat “Amintirile Născătoarei de Dumnezeu”, în regia lui George Remoundos. Spectacolul interpretat de actriţa Katerina Chelmi, solistul George Remoundos şi un cor bizantin este inspirat din pasaje evanghelice în care sunt evocate amintirile Fecioarei Maria despre viaţa şi patimile lui Iisus.
Fundaţia Culturală Greacă îşi începe activitatea educaţională şi culturală în România prin această expoziţie de icoane bizantine şi postbizantine prezentată la Muzeul Naţional de Artă al României. Pe data de 6 octombrie va avea loc şi inaugurarea centrului Fundaţiei Culturare Greceşti din Bucureşti.