Galeria de Arta

arta pentru tine

  28.09.2007

Icoana din sufletul copilului la Luxemburg

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Asociaţia “Urmaşii Sfinţilor Brâncoveni” de pe lângă Patriarhia Română şi cu sprijinul Parohiei Ortodoxe Române “Naşterea Domnului” din Luxemburg, organizează expoziţia “Icoana din sufletul copilului”, în perioada 6-21 octombrie, în Catedrala Notre-Dame din Luxemburg.

Expoziţia cuprinde 150 de icoane pe sticlă şi pe lemn pictate de copii din România şi din comunităţi româneşti de peste hotare, premiate la diferite ediţii ale concursului “Icoana din sufletul copilului”, concurs organizat anual, din 1993, de Patriarhia Română, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi cu Ministerul Culturii şi Cultelor.

Expoziţia va fi inaugurată pe 6 octombrie, la ora 10:30, de Î.P.S. Mitropolit Serafim, al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord. Vernisajul va fi urmat de o demonstraţie de măiestrie susţinută de cinci elevi din România, laureaţi ai mai multor ediţii ale concursului “Icoana din sufletul copilului”. Duminică, 7 octombrie, tinerii iconari se vor întâlni cu comunitatea românească din Luxemburg, la sediul Parohiei Ortodoxe Române “Naşterea Domnului”.

Acest proiect aparte al Institutului Cultural Român, menit să contribuie la consolidarea legăturilor culturale ale comunităţii româneşti din Marele Ducat al Luxemburgului cu România, oferă copiilor români din diaspora, majoritatea educaţi în alt mediu cultural decât cel al părinţilor lor, posibilitatea de a se familiariza cu tradiţiile artistice româneşti într-o manieră antrenantă, creativă, adecvată vârstei şi preocupărilor lor.

Prin ospitalitatea Arhiepiscopiei romano-catolice, care a permis deschiderea acestei expoziţii în Catedrala Notre-Dame, publicul luxemburghez interesat de arta creştină este invitat să descopere în lucrările tinerilor iconari români continuitatea tradiţiei răsăritene şi influenţa ei actuală.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com