Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.05.2014

Film Poster Is Not Dead

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează duminică, 1 iunie 2014, de la ora 17:00, vernisajul expoziţiei „Film Poster Is Not Dead. Afişe de film realizate de studenţi ai universităţilor de artă din România şi Cehia”, organizată în parteneriat cu Centrul Ceh Bucureşti, Terry Posters și Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca. Expoziţia prezintă 42 de afişe realizate de artişti şi designeri ai universităţilor de artă din Cehia şi România, şi poate fi vizitată până la data de 29 iunie 2014.

Film Poster Is Not Dead

Ce se întâmplă atunci când artiștilor și designerilor de astăzi li se dă libertate creativă totală pentru a face un afiș de film? Aceasta este întrebarea esenţială căreia îi răspunde conceptul curatorial al expoziţiei. Se pun, astfel, în evidenţă modalităţile creatoare prin care arta afişului contemporan reuşeşte să se elibereze de canoanele impuse odată cu epoca globalizării.

Afișele de film de autor au devenit din ce în ce mai rare odată cu globalizarea caselor de producție și a industriei de film de după 1989, care prezintă afișul filmului ca parte a unui „pachet”, respectând un tipar standard, fără a lăsa spațiu pentru multă creativitate.

Solaris

Acum doi ani, Centrul Ceh a adus la București 100 de afișe cehoslovace de film originale, care ilustrau un moment unic în istoria designului. Deşi integrată culturii dominate de un regim politic restrictiv, perioada dintre anii ’60 și ’80 a fost una în care realizarea afișelor de film în Cehoslovacia nu era constrânsă de așteptările comerciale cerute, în mod normal, în publicitate și arta afișului, astfel încât acestea au atins în acea perioadă apogeul artistic.

Nefiind obligaţi să pună cu orice preţ pe afişe chipurile actorilor, ci dimpotrivă, având posibilitatea de a da frâu liber imaginaţiei, artiştii din acea perioadă s-au inspirat din diferite direcţii artistice: pop-art, op art, lettrism, informel-ul ceh ş.a.m.d., realizând afişe de film situate la un înalt nivel artistic.

Aceeaşi libertate creatoare poate fi regăsită şi în expoziţia „Film Poster Is Not Dead. Afişe de film realizate de studenţi ai universităţilor de artă din România şi Cehia”, care este deschisă cu ocazia Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

4 luni, 3 săptămâni, 2 zile

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com