Galeria de Arta

arta pentru tine

  8.04.2013

Activităţi în expoziţia “Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”

În aprilie 2013, continuă la Muzeul Naţional de Artă al României seria de activităţi dedicate publicului în expoziţia “Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului“. Expoziţia prezintă publicului 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş. Expoziţia este deschisă până pe 26 mai 2013.

Mănăstirea Argeşului

Pornind de la piesele prezente în expoziţie, au loc următoarele activităţi:

- Joi, 11 aprilie, 2013, ora 18:00: în cadrul “Întâlnirii de joi” puteţi participa la o discuţie susţinută de prof. univ. dr. arh. Anca Brătuleanu de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi prof. univ. dr. Ştefan Andreescu de la Universitatea din Bucureşti, cercetător în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, despre vocaţia bisericii mănăstirii Curtea de Argeş în cultura română, atât din perspectiva rolului său de model arhitectural, cât şi din aceea a reprezentativităţii dinastice şi, mai aproape de zilele noastre, nationale.

- Sâmbătă, 13 aprilie 2013, ora 11:00: “Un ceas pentru artă” propune o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţie. Prezentarea va fi susţinută de Emanuela Cernea, curator al expoziţiei, împreună cu unul dintre specialiştii în restaurarea textilelor medievale din cadrul muzeului, care vă vor vorbi despre restaurarea costumelor medievale din colectia muzeului, pornind de la povestea caftanului atribuit voievodului Neagoe Basarab.

- Joi, 18 aprilie, 2013, ora 18:00: o nouă “Întâlnire de joi” este prilej pentru o incursiune într-un domeniu fascinant: restaurarea picturii murale vechi. Prof. univ. dr. Oliviu Boldura, expert restaurator şi coordonatorul uneia din cele trei echipe care au restaurat frescele Mănăstirii Argeşului, dezvăluie secretele din spatele laboriosului proces prin care frescele de secol XVI de la Mănăstirea Argeşului au fost salvate şi redate publicului în toată splendoarea lor.

- Sâmbătă, 20 aprilie, ora 11:00: atelier de tehnici de restaurare pictură murală, cu prof. univ. dr. Oliviu Boldura şi experţi restauratori din cadrul CERECS ART. În continuarea discuţiei despre restaurarea frescelor Mănăstirii Argeşului, are loc un atelier practic, în care puteţi vedea şi experimenta diverse tehnici de restaurare.

- Miercuri, 24 aprilie, ora 16:30: “Un ceas pentru artă” oferă încă o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţie. Prezentarea este susţinută de Lucreţia Pătrăşcanu, curator al expoziţiei, care propune o discuţie despre omul şi voievodul Neagoe Basarab.

Participarea la toate aceste întâlniri se face în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com