Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.04.2013

Restaurarea frescelor de la Mănăstirea Argeşului

Seria de activităţi în expoziţia “Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” de la Muzeul Naţional de Artă al României continuă în luna aprilie 2013 cu două întâlniri care propun publicului o incursiune într-un domeniu fascinant: restaurarea picturii murale vechi.

Îndepărtarea ipsosului din fisurile cauzate de aşezarea în plan a zonei curbe, Georgiana Zahariea

Îndepărtarea ipsosului din fisurile cauzate de aşezarea în plan a zonei curbe, Georgiana Zahariea


Joi, 18 aprilie 2013, de la ora 18:00, participanţii au ocazia să afle secretele din spatele laboriosului proces prin care frescele de secol XVI de la Mănăstirea Argeşului au fost salvate şi redate publicului în toată splendoarea lor. Invitaţii “Întâlnirii de joi” sunt prof. univ. dr. Oliviu Boldura şi lect. univ. dr. Romeo Gheorghiţă, experţii restauratori care au coordonat două din cele trei echipe care au lucrat la restaurarea frescelor de la Argeş.

Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii Mănăstirii Argeşului de către echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, o parte din frescele care decorau interiorul lăcaşului - reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa picturii murale originare - au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu. După extragere, fiecare dintre fragmente a fost fixat într-un suport şi încadrat într-o ramă masivă de lemn. Intervenţiile majore de restaurare a frescelor au fost determinate de evenimentele din decembrie 1989, când piesele aflate în expunerea Muzeului Naţional de Artă al României au fost lovite de gloanţe. Procesul de restaurare a frescelor Mănăstirii Argeşului a presupus, printre altele, îndepărtarea vechiului cadru de lemn care fixa fiecare fragment de pictură murală, curăţarea (îndepărtarea diverselor depuneri şi repictărilor sub care se păstra stratul de culoare original), fixarea stratului de culoare, intervenţii pe reversul fragmentelor, integrarea estetică a lacunelor din stratul de culoare şi, nu în ultimul rând, proiectarea şi confecţionarea unui nou sistem de susţinere.

Integrarea estetică a lacunelor din stratul de culoare, Georgiana Zahariea

Integrarea estetică a lacunelor din stratul de culoare, Georgiana Zahariea

Sâmbătă, 20 aprilie 2013, de la ora 11:00, publicul adult este invitat la un atelier de tehnici de restaurare pictură murală, condus de prof. univ. dr. Oliviu Boldura şi colaboratorii săi - specialişti restauratori din cadrul CERECS ART. În continuarea discuţiei despre restaurarea frescelor Mănăstirii Argeşului, are loc o demonstraţie practică în care puteţi vedea şi experimenta diverse tehnici de restaurare (chituire, integrarea lacunelor din stratul de culoare etc.).

Tariful constă în biletul de intrare în expoziție (10 lei întreg, 5 lei redus). Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la comunicare@art.museum.ro.

Probă de curăţare, Geanina Roşu

Probă de curăţare, Geanina Roşu

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com