Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.07.2009

Acasă

Marţi, 21 iulie 2009, de la ora 18:00, are loc vernisajul expoziţiei de pictură “Acasă”, la Galeria de artă Cupola (Piaţa Unirii) din Iaşi, expoziţie organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din Iaşi. Coordonator de proiect este artistul vizual Ciobanu Claudiu, iar artiştii participanţi sunt: Alupopanu Eugen, Borhan Sabina, Botez Marinela, Ciobanu Claudiu, Costea Claudia, Crâşmaru Adrian, Gheorghiţă-Vornicu Elena, Nicolaev Miruna, Pădurariu Petru, Tarasi Mihai. Expoziţia va fi deschisă până pe data de 30 iulie 2009.

Proiectul se vrea a fi o expoziţie de pictură actuală, concepută de un grup de tineri artişti ce au urmărit să definească termenul de “acasă” prin propunerea unui proiect artistic ce va evidenţia, pe de o parte, prezenţa anumitor spaţii, locuri sau lipsa lor, şi importanţa sentimentului de “acasă”. Pe marginea acestui concept, cei 10 artişti au pregătit lucrări cu privire la “loc”, ca spaţiu prezent şi definitoriu, văzut ca “acasă” drept identitate naţională sau identitate într-un context social (familie, prieteni etc). “Locul” înţeles în termen general face referire la o grupare de idei despre identitate din punct de vedere geografic, cum ar fi urbanism, peisagistică, sau din punct de vedere psihologic, adică mediul social. Proiectul urmăreşte căutarea unor identităţi locale, fie ele deja existente, sau descoperirea de noi identităţi.

“Acasă” poate fi privit din două perspective: pe de-o parte, cea individuală, privată, în relaţia cu persoane familiare, în care direcţia de abordare se canalizează pe “acasă” ca zonă intimă, placută, afectivă, ideatică şi, pe de altă parte, problematica identităţii naţionale, în care acasă este văzut ca identitate: bloc, stradă, oraş, ţară.

Autorii proiectului şi-au propus să ofere publicului, în special tinerilor, o viziune asupra contextului actual, în care libera exprimare a opiniei prin intermediul artei vizuale poate comunica un mesaj mult mai onest decât oricare alt mediu.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com