Balcic. Şcoala de la Marea Neagră
Elite Art Club UNESCO anunţă un nou eveniment-itinerariu în cadrul proiectului “Pictori de azi la Balcic”. Marţi, 5 februarie 2008, la ora 17:00, Galeriile “Arcade” din Bistriţa găzduiesc vernisajul ultimei expoziţii din această etapă a proiectului. Manifestarea este organizată de Elite Art Club UNESCO în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, filiala Bistriţa, şi este deschisã publicului până pe 25 februarie 2008.
Expoziţia prezintă o privire retrospectivă asupra ediţiei a patra a proiectului “Pictori de azi la Balcic”, conţinând o selecţie lărgită de tineri artişti, alături de nume consacrate care au participat la taberele de creaţie şi expoziţiile din acest an, dedicate acestui mare eveniment cultural. Astfel, la întâlnirea bistriţeană vor fi expuse lucrări din ampla expoziţie “Balcic. Şcoala de la Marea Neagră”, realizată la Cercul Militar Naţional din Bucureşti între 27 noiembrie şi 13 decembrie 2007, şi aparţinând pictorilor tineri promovaţi de Elite Art Club UNESCO. De asemenea, printre expozanţi se numără şi nume de marcă ale picturii româneşti contemporane, precum Ilie Boca, Mihai Sârbulescu, Horia Paştina, Virgil Parghel, Cristian Paraschiv (Franţa), Vitalie Butescu, Simion Crăciun sau Ion Lazăr. O prezenţă excepţională este cea a Marilenei Murariu, iniţiatoarea proiectului. De la pastelurile sale exuberante până la fervoarea de atelier a tinerilor pictori ori siguranţa de expresie a lui Ilie Boca, viziunile diverse şi complementare se împletesc spre a realiza un fascinant portret mozaicat al Balcicului, această nesecată sursa de inspiraţie a picturii româneşti.
Proiectul “Pictori de azi la Balcic” este realizat din anul 2003 de către ELITE ART Club UNESCO, la iniţiativa artistului plastic Marilena Murariu, şi s-a consacrat în timp prin regăsirea acestui spaţiu terasat, plin de culoare şi de trăire mitică, drept cel mai important proiect de artă contemporană românească realizat din resurse private. Expoziţia va fi deschisă la vernisaj de către doamna Mihaela Dragomir, preşedinte al Elite Art Club UNESCO, de Oliv Mircea, critic de artă şi curator, preşedinte al filialei Bistriţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România, şi de invitatul special, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican.
După o ediţie a patra care a cuprins un număr record de patru tabere de creaţie, expoziţii la Muzeul de Artă din Constanţa, Muzeul Naţional Cotroceni, Cercul Militar Naţional, Institutul Bancar Român şi Galeria Simeza, proiectul intră în ediţia a cincea sub semnul privirii restrospective şi a caracterului sărbătoresc.
Frumuseţea peisagistică de-a lungul timpului a facut din acest loc un vast atelier redobândit de pictură, în care s-au întâlnit atât tineri, cât şi mari profesionişti ai penelului.