Galeria de Arta

arta pentru tine

  22.10.2010

Pictori de azi la Balcic

Marți, 26 octombrie 2010, de la ora 18:30, la Galeria Galateca (Biblioteca Centrală Universitară, strada C.A Rosetti, nr. 2) este vernisată ediția octombrie-noiembrie 2010 a expozițiilor “Pictori de azi la Balcic”. Evenimentul este găzduit de către dna. Mihaela Dragomir (președinte ELITE ART Club UNESCO), iar invitat special este prof.dr. Doina Păuleanu, critic de artă şi director al Muzeului de Artă din Constanța.

Expune cinci artişti plastici consacraţi: Marilena Murariu, Ioana Crăciun Dobrescu, Sanda Buţiu, Simion Crăciun şi Mihai Sârbulescu. Noutatea acestei ediţii nu rezidă în subiectul abordat, ci în maniera de expresie cu adevărat unică, care evidențiază, raportat la personalitatea fiecărui artist, picturalitatea peisajului.

Expoziţia este însoţită de un catalog şi va fi deschisă zilnic, în perioada 25 octombrie - 4 noiembrie 2010 , între orele 11:00-19:00, la Galeria Galateca.

„ …fântânile de piatră, casele pitorești, pridvoarele sau geamlâcurile zăbrelite pentru cadânele tabu, tătăroaice cu cobilița ducând apa, geografii caligrafice, maldăre de estetică, de motive şi de teme plastice, de revelații – până într-acolo că Balcicul s-a identificat material cu pictura.”
St. Roll, 1934

Considerat în perioada interbelică, o adevărată Mecca a artiștilor plastici, Balcicul, micul oraş de pe coasta Mării Negre, strângea în fiecare vară nu mai puțin de 150 de pictori.

Elite Art Club UNESCO a inițiat o succesiune de tabere de pictură în această mică localitatea bulgărească, rămasă în memoria artistică şi emoțională a intelectualității românești, grație rolului jucat în viață pictorilor dintre cele două războaie (ex.: Tonitza, Ghiaţă, Steriadi, Muntzer, Pallady, Dărăscu), dar şi a personalităţii Reginei Maria, artistă ea însăşi şi protectoare a artelor.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com