Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.11.2009

Introducere în istoria bijuteriei

Fundaţia “Calea Victoriei” organizează din 8 decembrie 2009, în premieră, la un curs accelerat cu Mihai Cosmatchi, în care se va vorbi despre civilizaţia occidentală văzută prin prisma bijuteriilor, de la colierele de scoici din paleolitic, la aurarii Renaşterii, de la bjuteriile din sticlă, lemn şi cauciuc, la creaţii unice semnate Cartier sau Tiffany.

Se vor urmări schimbările modei podoabelor, şi se va discuta cine le purta şi în ce situaţii. Cursul va analiza şi activitatea bijutierilor, influenţată de descoperirea şi importul noilor pietre preţioase, smaralde din Lumea Nouă sau diamante din Africa de Sud sau a noilor materiale, precum platina sau aluminiul.

În a doua parte a secolul XX, bjuteriile nu mai reprezintă prestigiul, autoritatea sau bogăţia, ele căpătând un caracter de manifest estetic. Bijutierii nu se sfiesc să adopte atitudini radicale, întrebându-se ce înseamnă podoaba şi exploand limitele materialelor mai puţin uzuale precum fibrele textile, plexiglassul sau lemnul.

Prezentarea şi discuţiile vor fi completate de numeroase imagini.

Structura cursului:
1. Antichitatea: Sumer, Egipt, Cretă, Roma, Irlanda, Europa Centrală.
2. Imperiul Bizantin, epoca merovingiană.
3. Evul Mediu: Otto II, Charlemagne, bijuteria în perioada romanică, în cea gotică.
4. Renaşterea: Italia, expediţiile spaniole, Amsterdam, Elizabeta I a Anglei. Barocul: Ludovic al XIV-lea, Anglomania.
5. Napoleon, Istoricismul, stilul eclectic.
6. La Belle Epoque : Art Nouveau, Arts&Crafts, Faberg, Lalique. Expoziţia Arts Dcoratifs din 1925 la Paris.
7. Marii bijutieri ale căror nume dăinuie şi azi: Cartier, Van Cleef &Arpels, Verdură.
8. Bijuteria ca expresie intelectuală a anilor 1960. Creatori din lumea artelor plastice : Cocteau, Picasso, Calder. Bijuteria contemporană între manifest estetic şi dorinţa de inovaţie.

Mihai Cosmatchi deţine master în antropologia obiectului şi muzeologie, Muzeul Naţional de Istorie Naturală, Paris şi master în Management şi Politici Culturale la Universitatea Lyon 2 Lumire. A absolvit Facultatea de Litere din Bucureşti, cu licenţă în Comunicare şi Relaţii Publice. A lucrat la Muzeul Naţional de Istorie Naturală, Paris (2007). A făcut un training în Relaţii Publice în domeniul cultural la “The Kreisberg Group”, New York - agenţie de presă şi relaţii publice (2006-2007). A fost asistent cultural la Institutul Francez din Bucureşti (2001-2004).

Durata cursului este de 8 ateliere cu o frecvenţă săptămânală (pauză în perioada sărbătorilor). Costul cursului este de 240 lei adulţii sau 180 lei elevii şi studenţii. Cursul începe pe 8 decembrie 2009, ora 18:30.

Publicat de Alexandru Uvra
in categoriile Lectii, Stiri, Arte minore
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com