Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.08.2013

Virgil Finlay

Virgil Finlay (23 iulie 1914 - 18 ianuarie 1971) a fost un ilustrator horror, SF şi pulp fantasy care a lucrat în multe medii artistice, de la guaşă la uleiuri, însă s-a specializat şi a devenit faimos pentru desenele sale minuţioase executate în peniţă şi cerneală. În pofida naturii intensiv de minuţioase şi care necesită timp a specialităţii sale, Finlay a creat mai mult de 2600 de lucrări de artă grafică în cei 35 de ani ai săi de carieră.


Virgil Warden Finlay s-a născut şi a crescut în Rochester, New York; tatăl său a decedat la vârsta de 40 de ani în miezul Marii Recesiuni, lăsându-şi familia (mama şi doi copii) într-o mare strâmtorare. Virgil Finlay şi-a exersat pasiunea sa pentru artă şi poezie înainte de a ajunge la liceu şi şi-a descoperit subiectul artistic pe care l-a practicat o viaţă prin revistele pulp ale vremii - SF în “Amazing Stories” (1927) şi fantasy şi horror în “Weird Tales” (1928), începând să expună la vârsta de 16 ani. La 21 de ani a trimis şase lucrări editorului revistei “Weird Tales”, iar acesta a început să-i cumpere lucrările care au apărut pe parcursul a 62 de ediţii, din decembrie 1935 până în septembrie 1954. Pentru aceiaşi revistă a executat şi 19 coperţi color, din februarie 1937 până în martie 1953.

După debutul său din 1953, Finlay a lucrat şi pentru alte publicaţii: în 1938 a plecat să lucreze pentru “The American Weekly”, mutându-se din Rochester în New York City.

Virgil Finlay a servit în armata americană în timpul celui de-al doilea Război Mondial, pe frontul din Pacificul de sud (Okinawa) şi a executat afişe şi ilustraţii pentru Serviciile Morale în timpul celor trei ani de serviciu militar. După demobilizare şi-a continuat munca asiduuă pentru revistele şi cărţile SF şi pentru că piaţa pulp a început să piardă din amploare, Finlay s-a orientat către publicaţiile de astrologie ca o nouă scenă de expunere a artei sale. Spre sfârşitul vieţii a compus şi poezie care a fost publicată postum.

După intervenţia chirurgicală în lupta contra cancerului din 1969, Finlay şi-a revenit îndeajuns cât să se întoarcă la lucru, însă boala a revenit, iar în 1971 a decedat la vârsta de 56 de ani. Şi Donald M. Grant, Publisher, Inc. şi Gerry de la Ree i-au publicat o serie de colecţii cu lucrările sale.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Desen, Video, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com