Galeria de Arta

arta pentru tine

  7.01.2014

Albert Pinkham Ryder

Albert Pinkham Ryder (19 martie 1847 - 28 martie 1917) a fost un pictor american renumit pentru lucrările sale poetice şi alegorii ale stării de spirit, peisaje marine, ca şi pentru personalitatea sa excentrică. În vreme ce arta sa transmitea variaţii subtile ale culorii cu tonalităţii ale vremii sale, era unică pentru accentuarea formei într-o manieră pe care istoricii de artă o considerau drept modernistă.


Interesul timpuriu al lui Ryder faţă de artă a fost alimentat în New York de către pictorul William E. Marshall. Din 1870 până în 1873, şi iarăşi din 1874 până în 1875, Ryder a studiat la National Academy of Design. Aici şi-a expus primele lucrări, în 1873, şi l-a cunoscut pe artistul Julian Alden Weir, care i-a devenit prieten pentru toată viaţa. Până în 1878 Ryder s-a înscris în nou formata Societate a Artiştilor Americani, un grup permisiv ca organizare şi ale căror lucrări nu se conformau standardelor academice ale zilei. Dintre membrii făceau parte Augustus Saint-Gaudens, Robert Swain Gifford, prietenul lui Ryder, Julian Alden Weir, John LaFarge şi Alexander Helwig Wyant. Ryder a expus cu grupul său din 1878 până în 1887. Primele sale lucrări din anii 1870 erau de cel mai multe ori peisaje care uneori includeau cirezi, copaci şi clădiri mici.

Anii 1880 şi 1890 sunt consideraţi perioada cea mai creativă şi mai matură artistic a pictorului. Lucrările sale au devenit mai poetice şi mai imaginare, înfăţişând scene din literatură, operă şi religie. Ryder rareori îşi semna lucrările.

Ryder folosea materialele liberal şi fără grijă, lucrările sale la care adeseori lucra zece ani sau mai mult erau concepute din straturi succesive de vopsea şi var. Picta pe var umed sau aplica un strat de vopsea cu uscare rapidă peste alt strat care se usca mai lent, astfel picturile sale devenind instabile şi mai întunecate în timp; se crapă şi nu sunt uscate nici după decenii, uneori fiind complet dezintegrate.

După 1900, în perioada morţii tatălui său, creativitatea lui Ryder se diminuează considerabil. Tot restul vieţii şi-l va petrece refăcând lucrările deja executate, unele dintre ele împrăştiate prin apartamentul său din New York.

În vreme ce creativitatea lui Ryder s-a redus odată cu noul secol, faima sa a crescut. Colecţionari importanţi de artă americană au căutat lucrările acestuia în scopuri particulare şi rareori le împrumutau expoziţiilor naţionale. În 1913, zece picturi au fost expuse în cadrul istoricului Armory Show, un omagiu adus lui Ryder care reflecta admiraţia pictorilor modernişti din acea vreme.

Starea de sănătate a pictorului s-a deteriorat şi acesta a decedat în 1917 la casa unui prieten care avea grijă de el. O expoziţie memorială cu lucrările sale a fost expusă în Metropolitan Museum of Art din New York în 1918. În vreme ce lucrările multor artişti contemporani au fost parţial sau total uitate în secolul al XIX-lea, reputaţia artistică a lui Ryder a rămas intactă datorită stilului său unic şi viziunii în perspectivă. Ryder, alături de Thomas Hart Benton, David Siqueiros şi Pablo Picasso, a exercitat o influenţă importantă asupra lucrărilor lui Jackson Pollock.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com