Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.01.2014

Joseph Cornell

Joseph Cornell (24 decembrie 1903 - 29 decembrie 1972) a fost un artist şi sculptor american, unul dintre pionierii şi exponenţii cei mai reprezentativi ai asamblajului, influenţat de suprarealişti şi realizator de film experimental de avant-gardă.


Familia în care s-a născut avea origini proeminente olandeze, la moarta tatălui său familia rămânând strâmtorată financiar. Mama şi copiii s-au mutat în cartierul Queens din New York, iar Cornell a frecventat cursurile Academiei Phillips din Andover, Massachusetts, promoţia 1921, deşi nu a absolvit-o.

Lucrările cele mai caracteristice ale lui Cornell sunt asamblajele cutii, realizate din obiecte găsite. Acestea sunt cutii simple, de obicei cu un geam de sticlă în faţă, în care artistul aranja colecţii surprinzătoare de fotografii sau bric-à-brac victoriene, într-o manieră care combină austeritatea formală a Constructivismului cu fantezia vie a Suprarealismului. Multe dintre cutii, cum ar fi faimoasele cutii “Medici Slot Machine”, sunt interactive şi au menirea de a fi mânuite. Ca şi Kurt Schwitters, Cornell putea să creeze poezie dintr-un lucru comun. Spre deosebire de Schwitters, era fascinat nu de refuzuri, gunoaie şi resturi, ci de fragmente ale unor obiecte care fuseseră frumoase şi preţioase cândva şi pe care le găsea în călătoriile sale frecvente la librării şi casele de amanet din New York. Cutiile sale se bazau pe tehnica suprarealistă a juxtapoziţiei iraţionale şi pe evocarea nostalgiei pentru a le face atrăgătoare.

Joseph Cornell nu s-a considerat niciodată suprarealist, deşi faima sa printre “suprarealiştii” americani i-a permis să se împrietenească cu câţiva dintre membrii mişcării suprarealiste când aceştia s-au stabilit în SUA în timpul celui de-al doilea război mondial. Mai târziu a fost numit mesagerul artei pop şi artei instalaţiilor.

În afară de asamblarea cutiilor şi a colajelor plate şi de realizarea unor scurt-metraje artistice, Joseph Cornell păstra un sistem de 160 de “dosare” documentare pe teme care-l interesau; dosarele îi serveau drept depozite din care Cornell extrăgea material şi inspiraţie pentru cutiile sale, cum ar fi portretul lui Lauren Bacall.

Cornell a fost extrem de influenţat de transcendentaliştii americani, starletele de la Hollywood (cărora le trimitea cutii pe care le dedicase lor), simboliştii francezi Stéphane Mallarmé şi Gérard de Nerval şi marele balerine ai secolului al XIX-lea, Marie Taglioni şi Fanny Cerrito.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com