Galeria de Arta

arta pentru tine

  6.05.2014

Edward Hopper

Edward Hopper (22 iulie 1882 - 15 mai 1967) a fost un proeminent pictor şi gravor american, fiind foarte popular pentru picturile sale în ulei, dar la fel de prolific şi în ceea ce priveşte acuarelele şi gravurile. În scenele sale urbane şi rurale, stilul său reflectă viziunea sa personală despre stilul de viaţă american.

În picturile sale, Edward Hopper a acordat o atenţie specială designului geometric şi plasării cu grijă a figurilor umane în echilibru potrivit cu mediul lor înconjurător. A fost un artist metodic care picta încet şi aşa cum singur a scris: “E nevoie de timp îndelungat pentru a-mi veni o idee. Apoi trebuie să mă gândesc mult la ea. Nu mă apuc să pictez până nu am prefigurat-o în mintea mea. Mă simt bine când ajung la şevalet.”

Deseori făcea schiţe pregătitoare pentru a-şi realiza compoziţiile calculate cu grijă. Împreună cu soţia a ţinut o evidenţă detaliată a lucrurilor, prin notaţii cum ar fi: faţa tristă neluminată a unei femei, lumină electrică din tavan şi ventilator. Pentru filmul “New York” (1939), Edward Hopper a pregătit peste 53 de schiţe ale interioarelor teatrului şi figura portărelului meditativ.

Edward Hopper a avut două mari surse de inspiraţie: una, aspectele zilnice ale vieţii americane (staţii de benzină, moteluri, restaurante, teatre, căi ferate şi scene de stradă) şi locuitorilor acestora şi, doi, peisaje marine şi terestre. În ceea ce priveşte stilul, pictorul s-a definit ca un amalgam de rase diferite, fără să fie membru al vreuneni şcoli, mai ales a şcolii Ash Can.

În 1980, la Whitney Museum of American Art s-a inaugurat cea mai completă şi ilustrativă expoziţie Edward Hopper, care a ajuns la Londra, Düsseldorf şi Amsterdam, dar şi la San Francisco şi Chicago. Pentru prima oară au fost prezentate lucrările în ulei împreună cu schiţele pregătitoare pentru acestea. Acesta a fost începutul popularităţii lui Edward Hopper în Europa şi a imensei sale reputaţii pe plan mondial.

În 2004, o selecţie considerabilă a lucrărilor lui Edward Hopper a făcut ocolul Europei, vizitând Muzeul Ludwig din Koln şi Tate Modern din Londra. Expoziţia de la Tate a devenit ce de-a doua ca popularitate din istoria galeriei, cu 420.000 de vizitatori în trei luni de zile de la deschiderea sa.

În 2007, o expoziţie concentrată pe cele mai mari reuşite ale pictorului - din 1925 până la jumătatea secolului - a fost prezentată la Museum of Fine Arts din Boston şi conţinea 50 de picturi în ulei, 30 de acuarele şi 12 gravuri, inclusiv favoritele “Nighthawks”, “Chop Suey” şi “Lighthouse and Buildings”.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com