Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.10.2012

Edward Wadsworth

Edward Alexander Wadsworth (29 octombrie 1889 - 21 iunie 1949), artist englez renumit pentru asocirea sa cu Vorticismul, s-a născut în Cleckheaton, West Yorkshire şi a studiat la BGS din Bristol. În anii 1906-1907 a studiat ingineria la Munchen, iar în timpul liber artele la Şcoala Knirr, ceea ce l-a determinat să frecventeze “Bradford School of Art” înainte de a primi o bursă la “Slade School of Art” din Londra. Printre colegii săi din acea vreme s-au numărat Stanley Spencer, CRW Nevinson, Mark Gertler, Dora Carrington şi David Bomberg.


Lucrările sale au fost incluse în cea de-a doua expoziţie Post-Impresionistă a lui Roger Fry de la The Grafton Galleries din 1912, însă şi-a schimbat stilul la scurt timp după prietenia cu Wyndham Lewis, expunând câteva picturi de origine futuristă la expoziţiile futuriste de la Doré Gallery. Deşi membru al comitetului care a organizat în 1913 o cină în cinstea lui Filippo Tommaso Marinetti, s-a numărat printre pictorii englezi din mişcarea avant-gardistă eliberaţi de sub vraja aroganţei italianului. Până în luna iunie a anului următor, făcea parte dintr-un grup de artişti, printre care şi Lewis, care au luat în derâdere interpretarea publică a “Bătăliei de la Adrianopole” a lui Marinetti. A semnat Manifestul Vorticist publicat în BLAST în luna următoare şi o cronică a lucrării lui Kandinsky, “Concerning the Spiritual in Art”, cu imagini care au fost reproduse în revistă.

La 33 de zile după apariţia reviste, s-a declarat război Germaniei. Vorticismul a reuşit să se manifeste până în 1915, cu o expoziţie în iunie 1915 la Doré Gallery şi o a doua ediţie a revistei BLAST publicată în acelaşi timp. Wadsowrth a contribuit la ambele, însă la scurt timp s-a înrolat în marină. Colegii Henri Gaudier-Brzeska şi T.E. Hulme au fost ucişi pe front, Bomberg şi Lewis au descoperit că credinţa lor în puritatea epocii maşinăriilor era serios pusă la încercare de realităţile din tranşee, iar Wadsworth a petrecut războiul ca voluntar în rezervă în Marina Regală, pe insula Mudros până 1917, concepând camuflaje năucitoare pentru navele aliate. Cunoscute drept “nave Dazzle”, aceste vase nu erau camuflate pentru a deveni greu de văzut, ci folosind idei din Vorticism şi Cubism, erau menite să inducă în eroare submarinele inamice în ceea ce priveşte direcţia şi viteza de deplasare. Dintotdeauna admirator al navelor moderne, Wadsworth va folosi teme nautice în lucrările sale pentru tot restul carierei.

Cu însemnul lucrării sale de căpătâi “Dazzle Ship in Dry Dock” din 1919, Wadsworth s-a desprins de mişcarea de avant-gardă în anii ‘20 şi a adoptat un stil mai realist. Totuşi, spre sfârşitul vieţii sale, lucrările sale au devenit din ce în ce mai stranii şi suprarealiste, deşi Wadsworth nu a avut niciodată legături oficiale cu mişcarea Suprarealistă.

Wadsworth a murit în 1949 şi este îngropat în Brompton Cemetery. “The Nasher Museum of Art” al Duke University a găzduit o expoziţie intitulată “Vorticişti: Artişti rebeli în Londra şi New York, 1914-1918″, din 30 septembrie 2010 până pe 2 ianuarie 2011, care a inclus şi lucrările sale.

Publicat de Veronica Şerbănoiu
in categoriile Video, Pictura, Artisti
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com