Galeria de Arta

arta pentru tine

  12.10.2009

Spaţiul artistic Crevedia 2009

Duminică, 11 octombrie 2009, la ora 13:00, la Centrul de Dezvoltare şi Informare din comuna Crevedia Mare, judeţul Giurgiu, la 30 de km de capitală, s-a întâmplat un lucru inedit: inaugurarea unor instalaţii artistice ambientale de mari dimensiuni realizate de copiii din comună. Iniţiativa constituie punctul culminant al proiectului “Spaţiul artistic Crevedia 2009. O investiţie în creativitatea rurală”, proiect iniţiat de Asociaţia Cred’Art din localitate şi finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.



Ce se întâmplă din punct de vedere cultural într-o zonă rurală puţin avantajată, în care copiii şi adulţii fac exclusiv agricultură, în care cele mai recente urme de cultură sunt cele din perioada neolitică? De obicei nimic, până în momentul când apare în zonă o organizaţie care să înceapă să mişte comunitatea. În cazul de faţă este vorba de Cred’Art, reprezentată de doi sculptori, Dragoş Neagoe şi Ramona Guran, şi un pictor, Rozalia Iorga.

Proiectul iniţiat de aceştia şi realizat în parteneriat cu Asociaţia Gaspar, Baltasar şi Melchior şi Primăria comunei Crevedia Mare şi-a propus valorificarea unor artefacte de cultură neolitică cu ajutorul creativităţii copiilor din comună, prin aceasta urmărindu-se creşterea valorii culturale şi sociale a comunităţii rurale din comună. Concret, copiii au fost învăţaţi şi au fost puşi să realizeze ei înşişi două instalaţii ambientale de mari dimensiuni, de la primele etape de concepere a schiţelor până la materializarea lucrărilor supradimensionate, potrivite pentru spaţii de mare vizibilitate în localitate. Sursa de inspiraţie pentru lucrări au constituit-o sculpturi de mici dimensiuni descoperite pe şantierele arheologice din zonă, lucrări care au fost interpretate imaginativ de sensibilitatea copiilor. De aici până la rezultatul final, instalaţiile pictate şi amplasate în comună, au trecut multe etape de muncă creativă şi de echipă, tip de experienţă în care copiii au fost implicaţi pentru prima dată în viaţa lor.

Proiectul are scopuri ambiţioase, propunându-şi crearea unei strategii culturale şi turistice pentru comunitatea Crevedia Mare care să pledeze pentru investiţiile culturale şi artistice în creativitatea rurală şi care să vină în sprijinul regenerării comunităţii locale. Tot prin acest proiect se doreşte înfiinţarea unei reţele tematice axată pe intervenţiile artistice în spaţiul rural şi exploatarea creativităţii rurale.

Organizatorii subliniază lipsa de oportunităţi sociale şi culturale pentru oamenii din comunitate, lipsa locurilor de joacă pentru copii, a oricărei modalităţi de petrecere a timpului liber pentru aceştia. Acesta fiind contextul, iniţiativa a avut aspectul unei experinţe unice pentru copii, bucuria creaţiei în echipă fiind evidentă. Asociaţia Cred’Art a mai desfăşurat ateliere artistice pentru copii care au exploatat potenţialul creativ al acestora, constituindu-se în iniţiative constante şi apreciate de copiii şi părinţii comunităţii.

Publicat de Silvia Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com