Galeria de Arta

arta pentru tine

  5.03.2008

Seminţele Cerului

În perioada 6-16 martie 2008, va fi deschisă la Rabat, Maroc, în cadrul galeriei Expressions, expoziţia de fotografie “Seminţele Cerului”, organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ambasada României la Maroc şi Caisse de Dépôt et de Gestion.

Expoziţia cuprinde imagini ale aceluiaşi sat românesc, imortalizate de trei artişti aparţinând unor generaţii diferite. Fiecare viziune este o interpretare culturală personală, dar toate împărtăşesc aceeaşi idee: încercarea de a răspunde întrebărilor “de unde venim?”, “cine suntem?” şi “spre ce ne îndreptăm?”. Aşa cum seminţele sunt în acelaşi timp esenţă, origine şi devenire, aceste fotografii sunt stări desprinse de vremuri, chiar dacă unele dintre ele pot fi datate.

Marx Jòzsef este un maestru al fotografiei româneşti. Şi-a însuşit tehnica şi regulile estetice ale fotografierii ca autodidact, exersând în camera obscură, amenajată într-un colţ al bucătăriei. A primit toate premiile Asociaţiei Internaţionale ale Artiştilor Fotografi: AFIAP, EFIAP şi HonEFIAP. Începând cu anii ‘80 a început să lucreze şi fotografie color. Marx Jòzsef spune despre aceasta: “Aşa cum este ştiut, cu pasiune egală fac peisaj, portret sau reportaj în alb-negru. Dar acum mă atrage fotografierea color. Este fascinant să vezi totul în culori. Studiul fotografierii color m-a convins că nu se poate lucra şi alb-negru şi color în acelaşi timp. Clipa poate fi redată numai de fotografia alb-negru. Limbajul color este cel al peisajelor şi al florilor.”

Mihai Moiceanu este un geometru. Preocupat de linii şi imortalizarea stărilor emoţionale, el găseşte la sate un anume echilibru între umanitate şi universalitate. În 1988 a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. În 1996 a primit titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică - AFIAP. Printre cele mai importante premii obţinute în decursul anilor se numără: menţiune FIAP 1990, premiul Consiliului Europei 2000, FIAP – în 2000, Primo Circuito Fotografico del Caribe – premiul I in 2003, FIA.

Gheorghe Şerban este mezinul acestui trio. Imaginile lui invită prin sate ca într-o călătorie structurată de întrebări şi răspunsuri. Nu pierde ocaziile de a reacţiona când vede lucruri care îi vorbesc. Îi place lumea aşa cum e ea – cu lumini şi umbre, între care se întrevăd nenumărate nuanţe de gri. Gheorghe Şerban face fotografie din pasiune, de când era în şcoala generală. În anul 2006 a obţinut locul 1 la concursul de fotoreportaje al revistei romaneşti “Descoperă”. A participat la diverse expoziţii, cele mai importante împreună cu grupul 7zile în proiectul “7 ani în Maramureş”.

Expoziţia “Seminţele Cerului” a mai fost prezentată, în perioada mai – noiembrie 2007, la Toulouse, Saint Die des Vosges, Munchen, Cork şi Roma.

 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com