Galeria de Arta

arta pentru tine

  20.02.2008

Refugees

Vineri, 22 februarie 2008, ora 19:00, la Galeria Andreiana Mihail va avea loc vernisajul expoziţiei semnată Katerina Drzkova şi intitulată “Refugees” (”Refugiaţi”).

Refugees

Katerina Drzkova prezintă o instalaţie compusă din şapte perechi de fotografii care tratează tema refugiaţilor. Fotografiile documentare au fost folosite pentru a crea montaje color ale unor decoruri idealizate, majoritatea dintre acestea având la bază chiar mărturiile protagoniştilor.

În cadrul unei perechi, fotografiile, deşi pornesc de la acelaşi negativ, sunt diferite şi tratate diferit. Una dintre fotografii are caracter documentar, prezentând personajul în alb-negru, în realitatea taberei de refugiaţi. Cea de-a doua este un montaj în culori, înfăţişând mediul lumii occidentale.

Principalul element al întregului ansamblu este instalaţia. În timp ce fotografiile color sunt mari şi aşezate normal pe pereţi, fotografiile alb-negru, mult mai mici, sunt ascunse în interiorul unor cutii. Vizitatorul poate vedea fotografiile reale doar uitându-se printr-un fel de binoclu. Realitatea taberelor de refugiaţi este astfel şi mai tare îndepărtată de privitor, care o poate examina doar cu binoclul.

Fotografiile realizate în mediul impersonal al taberelor de refugiaţi nu scot la iveală prea mult despre realitatea sau istoria personală a oamenilor. Dimpotrivă, fotografiile color, fictive, dezvăluie poate mult mai bine situaţia reală.

Întregul ansamblu poate fi înţeles nu numai ca fugă într-un exil real şi concret, ci şi într-o lume de iluzii.

Tema refugiaţilor este abordată nu numai din perspectiva graniţelor politice, temă încurajată mult în arta contemporană a ultimelor decenii, ci şi din perspectiva vieţii de zi cu zi, a aspectelor economice concrete ale unei noi Europe. Visele de “libertate” la porţile Occidentului au fost înlocuite de dorinţa de confort, sau chiar de lux şi bogăţie.

Katerina Drzkova s-a născut în 1978, în Cehia. A absolvit Facultatea de Studii Sociale din cadrul Universităţii Charles şi în prezent studiază fotografia la Academia de Film şi Arte Performative din Praga. La mijlocul lui 2005 a participat în proiectul “reGeneration – 50 de fotografi de mâine”, organizat de Muzeul Elveţian Elysee. De atunci a mai expus în numeroase expoziţii de grup (”Shot and Go”, Veneţia, Italia; “Gallery for Wintertime”, Berlin, Germania; Prague Biennale 3, Praga, Republica Cehă; Month of Photography, Bratislava, Slovacia).

Expoziţia este organizată cu ajutorul Centrului Ceh din Bucureşti şi va fi deschisă ntre 22 februarie - 15 martie 2008. Galeria este deschisă de marţi până vineri între orele 13:00-17:00, iar sâmbăta între orele 12:00-15:00.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com