Galeria de Arta

arta pentru tine

  14.07.2009

India - transparenţa unui surâs

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie culturală aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează în perioada 15 iulie - 2 august 2009 expoziţia de fotografie “India – transparenţa unui surâs”. Autorul ei este artistul fotograf Szamódy Zsolt din Ungaria, preşedintele Asociaţiei Fotografilor din Ungaria (Magyar Fotóművészek Szövetsége). Vernisajul are loc în Sălile Temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, joi, 16 iulie 2009, de la ora 17:00. Printre invitaţi se numără Claudia Teodora Ignat, coregraf dans clasic indian „Mohiniattam”, şi Yuvaraja Dasa (Eugen Maliţa), interpret la Centrul Hare Krishna Oradea.

Curatorul principal Ramona Novicov, critic de artă, spune: “Pornit, alături de un bun prieten, să fotografieze India, Szamódy Zsolt îşi impune un cod iconografic personal, menit să-l plaseze în raport echidistant atât cu splendorile, cât şi cu poverismul ei, deci undeva pe linia de mijloc dintre fascinaţie şi compasiune. Delimitarea unui anume program iconografic îi este necesară pentru a putea trece de primul prag, cel mai tentant, dar şi cel mai frecventat, al seducţiei Indiei: spectacolul ei existenţial.”

Artistul fotograf Szamódy Zsolt a absolvit în anul 1978 Facultatea de Educaţie Fizică, fiind preocupat în această perioadă şi de fotografie. Prima expoziţie personală, intitulată “Ţărm” (”Vizpart”), a fost vernisată în anul 1989. De atunci a deschis peste 30 de expoziţii personale, din Noua Zeelandă până în Hong Kong. A participat la numeroase Saloane Naţionale şi Internaţionale de artă fotografică, cu care a obţinut zeci de premii şi medalii internaţionale. În România expune pentru prima dată la Oradea. Artistul fotograf Szamódy Zsolt este membru al comitetului director al Asociaţiei Artiştilor Fotografi Maghiari din Ungaria (MFSZ) din anul 1998, iar din anul 2002 îndeplineşte şi calitatea de preşedinte al MFSZ.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Fotografie, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com