Galeria de Arta

arta pentru tine

  19.09.2007

Mihai Ignat

Mihai Ignat s-a născut pe 10 noiembrie 1954 la Ploieşti. Este absolvent al Liceului de Arte Plastice din Ploieşti, fiind în prezent liber profesionist.

A debutat în caricatură în 1987 cu o participare la concursul organizat de “Casa Umorului şi Satirei” din Gabrovo, Bulgaria. Este remarcabil faptul că Mihai Ignat nu lucrează pentru publicaţii, păstrându-şi astfel resursele pentru bătăliile din concursuri. În 1996, artistul câştigă premiul I la marele concurs de la Ankara, iar trei ani mai târziu câştigă acelaşi premiu, performanţă care a făcut înconjurul lumii. Concursul organizat de Hurriyet are cele mai râvnite premii din lume; ele aduc mulţi bani, dar şi prestigiu. Iar performanţa lui Mihai Ignat a ridicat mult cota caricaturii româneşti.

După cum scrie critica de specialitate, “a pornit la drum folosind tehnica linogravurii, dar marile succese le obţine prin acuarelă. Succesele sale au apărut într-un moment în care caricatura românească îşi căuta un nou drum, după schimbările politice din 1990. Mihai Ignat a reluat cu succes teme mai vechi în desenele sale, dar el s-a remarcat prin folosirea unor noi modalităţi de exprimare. Astfel, adeseori, contrar modului obişnuit de lucru, autorul schimbă nu unul, ci două elemente ale unei situaţii reale. În acest fel, ia naştere caricatura în două faze, o caricatură mai complexă, caracteristică acestor ani. Ignat chiar inventează situaţii noi, care nu există în realitate, şi pe seama cărora face o poantă pe care şi publicul, şi juriile o apreciază. În general, prezentând o operă grafică variată şi bogată ca tematică şi manieră de abordare, de la anecdotă la parabolă şi de la pastişă la invenţia ingenioasă, Mihai Ignat domină expoziţiile ca un maestru al umorului negru”.

Premiile obţinute la concursuri sunt numeroase, iar creaţiile sale au fost reţinute în colecţii particulare, în muzee sau alte instituţii ale caricaturii din întreaga lume. Amintim Muzeul de Artă Contemporană din Teheran, Muzeul Caricaturii din Istanbul, Colecţia Fundaţiei Satyrykon Legnica. Desenele lui Mihai Ignat sunt nelipsite din cataloagele marilor competiţii internaţionale din ultimii ani.

 
Vezi tot albumul
 

Publicat de Silvia Velea
in categoriile Umor, Artisti, Caricatura
1 comentariu

Alte articole pe subiecte similare

1 Comentariu »

  1. :) Sunt extraordinare! Bine gândite şi dau de gândit. Dincolo de glumă.

    Comentariu de Iulia Musat | 23.09.2007

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com