Galeria de Arta

arta pentru tine

  2.06.2014

S-a extins Galeria Naţională a Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Începând din 30 mai 2014, circuitul de vizitare al Galeriei Naţionale a Muzeului de Artă Cluj-Napoca s-a extins cu încă 5 săli de expoziţie, în care sunt prezentate aspecte semnificative ale istoriei artei din România.

Galeria Naţională a Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Astfel, lucrări de pictură şi sculptură care reflectă interesul pentru universul rural, pentru figura ţăranului ca simbol al valorilor naţionale, ilustrată în istoria culturii româneşti de mişcarea sămănătoristă şi de gruparea din jurul revistei Gândirea (Camil Ressu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ion Theodorescu-Sion, Iosif Iser, Romul Ladea, Ştefan Popescu), sunt expuse alături de cele care marchează configurarea mediilor specific urbane şi ascensiunea industriei Marius Bunescu, Traian Bilţiu Dâncuş, Letiţia Lucasievici, Emil Cornea, Dumitru Ghiaţă, Petre Iorgulescu-Yor, Jean Al. Steriadi). Lucrări reprezentative pentru avangarda istorică din România (Miliţa Petraşcu, Hans Mattis Teutsch, Herman-Max Maxy, Iosif Klein, Hans Eder, Corneliu Mihăilescu, Ion Vlasiu, Carol Pleşa) marchează momentul de ruptură cu valorile şi morfologia artistică tradiţionale, fiind ilustrate ecourile acesteia în opera unor artişti ca Tasso Marchini, Sabin Popp, Iosif Iser şi Lucian Grigorescu. În relaţia împletirii tradiţiei cu mişcărilor înnoitoare este prezentată mişcarea cunoscută sub numele de Şcoala de la Baia Mare (Mikola András, Ziffer Sándor, Szolnay Sándor, Krizsán János).

Aceste „noi pagini ale istoriei artei din România” sunt ilustrate cu lucrări din care unele sunt expuse pentru prima dată, fiind relevante pentru un anume specific al artei din România care a fost şi este un spaţiu al interculturalităţii, al rezonanţei cu mişcările artistice înnoitoare cele mai semnificative.

Galeria Naţională a Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com