Galeria de Arta

arta pentru tine

  12.09.2013

Centenar Gheza Vida (1913-1980)

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează joi, 12 septembrie 2013, de la ora 18:00, vernisajul expoziţiei „Centenar Gheza Vida (1913-1980)”. Parte din manifestările dedicate centenarului sculptorului Gheza Vida (1913-1980), expoziţia de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca reuneşte lucrări de sculptură şi grafică provenind din colecţia familiei artistului, a Muzeului Judeţean de Artă „Centrul artistic Baia Mare” şi a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Cu acest prilej va fi lansat albumul “Gheza Vida. Centenar”, apărut la Editura Academiei Române în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca.

Vida

După manifestările inaugurate anul acesta la Baia Mare şi Carei cu prilejul zilei de naştere a artistului, 28 februarie, au urmat cele din 27 iunie din Aula Academiei Române, unde s-au desfăşurat lucrările Simpozionului Naţional “Gheza Vida – 100 de ani de la naştere”; în aceeaşi zi a avut loc şi vernisajul Expoziţiei “Centenar Vida” în Sala de expoziţii „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. În luna octombrie expoziţia va fi deschisă la Accademia di Romania din Roma.

Opera lui Gheza Vida reflectă spiritualitatea maramureşeană şi specificul social local, dominat de ocupaţia tradiţională a locuitorilor, mineritul. Realizate în cea mai mare parte în lemn, sculpturile sale se caracterizează prin plasticitatea cioplirii şi forţa lor expresivă. Aflată sub semnul înnoirilor din arta primelor decenii ale secolului XX, opera sa a avut încă de la debutul din anii 30 un puternic sens militant pentru valorile democratice, viaţa artistului situându-se sub semnul angajării sociale totale, o caracteristică, de altfel, a mişcărilor de avangardă. Adânca spiritualitate care-i cacterizează opera răzbate major din lucrările monumentale de la Moisei, Baia Mare (Sfatul bătrânilor) şi Carei.

Manifestările Centenarului Gheza Vida se desfăşoară sub egida Academiei Române şi cu sprijinul Primăriei municipiului Baia Mare.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2023 GaleriaDeArta.com