Galeria de Arta

arta pentru tine

  24.04.2014

De vorbă cu Ştefan Câlţia

Sub genericul „De vorbă cu Ştefan Câlţia”, sâmbătă, 26 aprilie 2014, de la ora 17:00, are loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezentarea cărţii „I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia”, în ambianţa expunerii lucrării monumentale „Lumea ca teatru” a artistului. Evenimentul îşi propune să instituie un dialog între public şi Ştefan Câlţia, la care participă ca invitat Adrian Papahagi, alături de Matei Câlţia, Alexandra Mihali, curatori ai expoziţiei, şi Călin Stegerean, director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

caltia1.jpg

Ştefan Câlţia s-a născut în 1942. Este unul dintre cei mai importanţi artişti români contemporani. Lucrările sale sunt prezente în expoziţii din ţară şi străinătate, făcând parte din numeroase colecţii publice şi private din lume.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca oferă ocazia singulară de a cunoaşte una din cele mai importante 10 lucrări ale artistului Ştefan Câlţia, tripticul de mari dimensiuni „Lumea ca teatru”, care aparţine din anul 1998 unui colecţionar din Olanda.

Tripticul prezintă una din temele sale majore purtând cu sine personaje şi poveşti ce se regăsesc şi în alte lucrări din repertoriul artistului. Începută în anul 1987, pornind de la poezia „Glossa” de Mihai Eminescu, lucrarea este o reflexie vizuală a lumii din acea epocă. Într-un cortegiu de personaje şi suprapuneri de planuri, artistul Ştefan Câlţia ne conduce către întrebari precum: Cine e regizorul? Cine sunt actorii? Cine joaca şi cine e jucat?

Lucrarea este expusă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca în perioada 25-27 aprilie 2014.

caltia2.jpg

Tripticul „Lumea ca teatru” ajunge la Cluj-Napoca însoţit de lansarea cărţii “I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia”, carte ce documentează parcursul expoziţional iniţiat de curatorul Matei Câlţia împreună cu opt tineri curatori, absolvenţi şi masteranzi ai Universitaţii Naţionale de Arte Bucureşti. Cartea surprinde şapte expoziţii, cu şapte lucrări de mari dimensiuni ale artistului Ştefan Câlţia şi tot atâtea conferinţe ale unor personalităţi ale vieţii culturale româneşti, precum Horia-Roman Patapievici, Nicolae Sabău sau Dan C. Mihăilescu.

Evenimentul de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este continuarea unui itinerariu expoziţional care a început cu expoziţia şi lansarea de carte de la Baia Mare, îngrijită de Mara Florean, director general, şi Alexandra Mihali, curator la Muzeul de Artă Florean (22 martie - 6 aprilie 2014). Călătoria tripticului şi a cărţii a continuat la Galeria Arcade 24 din Bistriţa în prezenţa criticului de artă Oliv Mircea (8–22 aprilie 2014) şi îşi va continua povestea în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru din Sibiu (6–15 iunie 2014).

caltia3.jpg

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com