Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.02.2014

Recycle Spirit

Joi, 20 februarie 2014, de la ora 19:00, la Atelier 030202 din Bucureşti (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11) are loc vernisajul expoziţiei de sculptură-instalație “Recycle Spirit” a lui Dan Vișovan. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 20 februarie – 11 martie 2014.

Recycle Spirit

Comentatorul de artă Dan Mircea Cipariu spune: “Trăim într-o lume a formatelor și a rețelelor. Conținutul este pe cale de a fi sublimat sau chiar suprimat în fața tehnicilor și procedurilor. Forma capătă tot mai multă forță și expresie publică în relația sa cu Fondul. E marea tensiune resimțită de artiștii post-postmodernității care sunt împinși să facă din meșteșug și trăirea interioară a Formei bun prilej pentru Concept ori instalație vizuală.
Sculptorul Dan Vișovan, resimte cu acuitate plastică nevoia unui altfel de format, un format imanent în care să locuiască idei și germeni spirituali. Un recipient al devenirii, în care poți lega catene arhetipale, inițiatice și morale. Pariul estetic pe care ni-l propune artistul este acela de a transforma un artefact cultural într-un spațiu eliberat de materialitate, de ideologii, de constrângeri, de o semantică materialistă. Recursul la memoria vegetală este programatic. Materia vegetală din timpuri imemoriale, cu care se realiza împletituri pentru coșuri, a fost înlocuită de fire de oțel beton suprapuse. Firele de oțel beton nu cuprind decât ceea ce am putea noi spune lucrând cu imaginarul, cu spiritul, cu ideile. Cele trei sculpturi din fire de oțel beton, fire sudate între ele și împletite ingenios, cu dexteritate de orfevrier, sunt cuprinse într-o instalație vizuală unitară stilistic, cu o construcție conceptualizată despre (non)limitele formatelor, un spațiu necanonic pentru a recicla, din lumea de oțel beton, Spiritul!
Proiectul sculptorului Dan Vișovan se situează convergent și proteic între discursul construcției vizuale arhetipale și discursul plastic formalizant din vremea lui homo videns. Ni se oferă, astfel, o expoziție personală căreia îi prevăd și actualitate, și certe valorizări!”

Dan Vișovan s-a născut în 1988 la Baia Mare. Este Doctorand în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, licențiat și absolvent de master (2012) în cadrul Departamentul de Sculptură, FAD Timișoara. Participările frecvente în expoziții colective și simpozioane de sculptură completează preocupările sale de atelier. “Recycle Spirit” este prima expoziție personală a artistului în București.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com