Galeria de Arta

arta pentru tine

  3.12.2013

In vitro

Joi, 5 decembrie 2013, de la ora 19:00, la Atelier 030202 din Bucureşti (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11) are loc vernisajul expoziţiei de sculptură-obiect “In vitro”, semnată de Mihai Ungureanu. Curator este Simona Vilău.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 5 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014.

Simona Vilău spune: „In Vitro – vitrină, pântece sau adăpost artificial – cel mai recent proiect realizat de artistul Mihai Ungureanu, șarjează cu umor și stil niște situații atât de întâlnite în societatea contemporană, încât ele devin monumente posibile ale improvizației. Mereu pe fugă, mereu neterminate și mereu nervoase, stereotipurile societale sunt tratate ca atare, cum se văd, cum se simt, cu un realism amar, asemănător ca retorică cu cel din
povestirile lui Ilf și Petrov. Deși acestea datează de aproape un secol, sunt anumite scenarii în care nu se poate schimba nimic, niciodată. Nu aici. Dacă arta Pop s-ar fi născut în Est, ar fi fost mult timp în construcție, par să afirme aceste vitrine cu umor sardonic.
Prisma dreptunghiulară din sticlă este elementul principal al acestei serii. Are rol de soclu, de închisoare, de pistă, poate fi spațiu de protecție, spațiu tranzitoriu sau spațiu închiriat. Devine, pe rând, simbol al domeniului public sau al pântecelui matern. Autorul râde precum Reggie Watts în scheciurile sale, în timp ce ne arată magia acestor transformări. Icar este un tors clasic cu sigla lui Superman aplicată pe piept și cu aripi caraghioase de pui, putti renascentiști devin personaje active, se scaldă sau mimează, iar sticla neprimitoare devine, după caz, vitrină în renovare sau ghișeu.
Combinația de obiecte ready made și produs artistic post-Pop îl așază pe Mihai Ungureanu pe traseele deschise de Claes Oldenburg și Robert Rauschenberg, iar stilul șarjant, acid și sintetic relevă o felie importantă, decupată din realitatea cotidiană de acum și de aiurea. Dacă ar exista un cotidian etern, am rămâne blocați la coada formată în fața unui ghișeu!
Mihai Ungureanu (n. 1976) a studiat la Departamentul de Sculptură din cadrul Universității de Arte din București, fiind absolvent de master în 2007.
Personalitatea sa artistică este una discretă, dar constantă, artistul dedicându-se lucrului în atelier și cercetărilor
personale. Participările sale în expoziții colective și în proiecte de scenografie și butaforie completează preocupările sale de laborator, pe care le-a prezentat în câteva apariții solo. In Vitro este cea de-a treia expoziție personală a sa, primele două având loc la Atelier 35, în 2007 și 2009.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com