Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.09.2013

Prototip X

Joi, 3 octombrie 2013, de la ora 19:00, la Atelier 030202 din Bucureşti (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11) are loc vernisajul expoziţiei “Prototip X”, semnată de Mihai Balko. Expoziţia poate fi vizitată până pe 5 noiembrie 2013.

Prototip X

Mihai Balko rezumă astfel: „Prototip X este un proiect de construire a unui autobuz pentru mântuirea neamului. Este un obiect ce vine în întâmpinarea unei industrii în continuă creștere. Ofer o soluție eficientă unei stringente probleme actuale.”

Judit Balko, curatorul expoziţiei, explică: „Proiectul Prototip X al artistului Mihai Balko chestionează imobilitatea și inerția practicii religioase din spațiul românesc, explorând dimensiunile acesteia și aducând în discuție anacronismul unor forme de manifestare a sentimentului religios. În viziunea artistului, pelerinajul, ca practică religioasă în contemporaneitate, se desfășoară între autobuzul ecumenic, autocarul dotat cu aer condiționat, și promisiunea accesibilității experienței religioase și a recompensei anunțate în cuvintele „țara sfântă pentru toți”, pentru toți cei îmbarcați în această călătorie. Astfel, această acțiune pierde din semnificația sa inițială, devenind o simplă evadare din rutină, o bifare a unor activități ce urmăresc câștigarea unui statut privilegiat, amintind de practica indulgențelor din Evul Mediu.
Artistul propune un vehicul absurd și fără sens, ca însăși forma religioasă pe care o aduce în discuție, examinând și ironizând prezența covârșitoare în spațiul românesc atât a însemnelor religioase, cât și a unor modalități de înțelegere a fenomenului religios care se relevă în practici perimate și care, în final, îl îndepărtează pe practicant de însăși esența religioasă pe care urmărește să și-o aproprieze.”

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com