Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.10.2011

Sculptura în alb

Joi, 27 octombrie 2011, de la ora 19:00, la Atelier 030202 din Bucureşti (str. Sfânta Vineri nr. 11) are loc vernisajul expoziţiei “Sculptura în alb”, semnată de Anamaria Șerban, curator - Dan Mircea Cipariu. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 noiembrie 2011.

Dan Mircea Cipariu spune: “Efemerul şi întrupările sale sunt pentru Anamaria Şerban spaţii abisale şi interiorizate. Programul Land Art-ului şi al mişcării create de Robert Smithson este asumat, într-o polemică autoreferenţială cu devenirea, până când dependenţa obiectului artistic de context şi de privitor devine un prilej interşanjabil de redescoperire a unghiului de vedere şi a sintaxei vizuale. Pariul pe actul artistic nu este neapărat în detrimentul obiectului artistic, ci este o consecinţă firească a influenţelor naturale (spaţiu şi timp) asupra subiectului şi materialului artistic. Contextul şi interacţiunea publicului cu un concept artistic dau măsura efemerităţii asupra receptării şi valorizării, miza, de altfel, a acestui perfomance.
Anamaria Şerban ştie că nu ştie care este semnul vizual şi spiritual intangibil. Motiv pentru care pentru ea sculptura este un lung şir de ipoteze privind tridimensionalitatea şi punerea ei în spaţiu. Sculptura devine un concept de interferenţă cu arhitectura şi geografia. Aşa cum, pus într-un context, orice om poate avea un rol teatral de impact, şi cele 100 de pietre ale artistei tind să îşi pună în valoare geometria variabilă până când acestea sunt în ochii privitorului expresia stilistică cea mai înaltă. Un subtil joc de-a creatorul şi creaţia sa, cu 100 de pietre neşlefuite, precum neşlefuită este şi intuiţia critică şi artistică a celor ce participă la performance.
În direct, publiculului i se oferă şansa demiurgică a unui creaţii despre cele 100 de pietre ale efemerului. Un efemer înregistrat ca într-un reality show despre căutarea unui punct de sprijin care să (ne) schimbe universul.”

Anamaria Șerban, născută în 1979, este Lector Universitar Dr. la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, sectia sculptură. Participă în numeroase expoziții/simpozioane de sculptură monumentală din ţară şi străinătate (Parcul Saint Cloud - Paris 2007, Artuborg - Timişoara 2003, Larvik - Norvegia 2002, Trienala de Sculptură Monumentală, Chateau d’ Opeye - Belgia 2001 etc). În anul 2001 începe proiectul “100 de pietre”, un șir de sculpturi monumentale amplasate în spațiul public. Este cofondator “Grup 21″ (Tineri Artiști Arădeni), director de proiect, curator (alături de Cosmin Florin Moldovan) la “Sculptura azi. 4 discursuri”. Trăieşte şi crează în Arad şi Timişoara.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com