Galeria de Arta

arta pentru tine

  18.09.2012

Piatra şi fierul

Duminică, 23 septembrie 2012, de la ora 12:00, se vernisează la Casa de Piatră Udrişte Năsturel din Hereşti, judeţul Giurgiu, expoziţia “Piatra şi fierul”. Publicul are ocazia de a admira atât construcţia, unicul monument de arhitectură civilă românească datând din sec. al XVII-lea, ridicat în întregime din piatră de talie, şlefuită, cât şi un important patrimoniu din fier, aramă, argint de utilitate casnică. Expoziţia este deschisă până în 1 septembrie 2013, de marţi până duminică, între orele 9:00 şi 17:00 (luni este închis).

Piatra şi fierul

După ce în 2011 expoziţia “Piatra şi lutul” a prezentat relaţia pietrei cu lutul, evidenţierea tuturor tehnicilor de modelare şi ornamentare, precum şi tipologia ceramicii tradiţionale din România, acum este prezentată relaţia piatră–metal (fier, argint, aramă), punând în valoare atât varietatea categoriilor de obiecte lucrate din metal, cât şi principalele domenii (gospodărie şi practicarea unor meşteşuguri) în care acestea se regăsesc. Privirea publicului se va îndrepta, cu siguranţă, spre atelierul de fierar de la sfârşitul sec. al XIX-lea, spre vasele de bulion sau magiun, spre frigările pentru o oaie sau pentru un viţel, dar şi spre siniile, tingirile, ibricele din aramă atât de folosite în bucătărie… Va fi inclus în expunere un important patrimoniu liturgic: cruci, candele, cădelniţe, cazan de botez, sfeşnice, potire etc.

Evenimentul este însoţit de o serbare câmpenească la care vor fi prezentate şi mâncăruri preparate după reţete tradiţionale alese din cartea “Bucate încercate” de Horia Bernea şi Georgeta Roşu, precum şi de un concert al grupului Trei Parale – muzică veche românească, muzica hanurilor şi a curţilor boiereşti din sec. XVIII-XIX.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arhitectura, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com