Memoriile lui Constantin
Anaid Art Gallery în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează în perioada 19 septembrie - 14 octombrie 2007, expoziţia de pictură “Memoriile lui Constantin”, semnată Alexandru Rădvan.
Expoziţia a fost lansată pe 24 mai 2007 la Curtea Veche din Bucureşti. Proiectul bucureştean a fost realizat în urma unei colaborări între Muzeul Municipiului Bucureşti şi galeria de artă contemporană Anaid Art Gallery. Publicul amator de artă contemporană şi presa de specialitate au privit evenimentul ca “cel mai important proiect expoziţional al jumătăţii de an 2007″ (Cosmin Nasui), iar Alexandru Rădvan “s-a impus ca un artist de o teribilă originalitate” (Marcela Gheorghiu).
Proiectul “Memoriile lui Constantin” reprezintă frământările artistului vis-a-vis de personalitatea marelui împărat Constantin, cunoscut şi ca Sfântul Constantin. Momentul surprins în cadrul picturilor de mari dimensiuni este cel al instaurării creştinismului ca unică religie de stat. Figura împăratului Constantin apare ca reprezentarea însăşi a impunerii voinţei individuale asupra umanităţii în numele inspiraţiei divine. Alexandru Rădvan declara: “Constantin, un personaj menit să schimbe prin decizia sa de a oficializa o nouă religie destinul omenirii, un om aflat între tradiţia şi spiritualitatea lumii de până atunci şi mirajul iubirii aproapelui, un conducător prins între tentaţia puterii absolute a Imperatorului şi acceptarea supunerii în faţa unui zeu nou, crucificat şi învingător al morţii”.
Se pune în discuţie creştinismul şi felul în care a fost el adoptat, ideea că a fi creştin înseamnă a fi superior şi singurul atotştiutor. Creştinismul propovăduieşte iubirea aproapelui şi întoarcerea celuilalt obraz, lucruri pe care creştinii se pare că le-au uitat sau de care nu vor să-şi aducă aminte. “Memoriile lui Constantin” creionează punctele de vedere ale artistului, fără a fi transformate în dogme sau adevăruri absolute. Interpretări libere ale împăratului Constantin, comentarii ce fac trimitere la statuia colosală de la Roma, scene ale decăderii umane datorate bolii, morţii, cataclismelor se regăsesc în cadrul imaginilor propuse de Alexandru Rădvan. Expoziţia reprezintă un apel la umanitate şi toleranţă, un dialog între artistul Alexandru Rădvan şi Împăratul Constantin, un dialog liber despre lumea nouă instaurată, fără judecăţi de valoare şi precepte morale. Întregul filon al expoziţiei se bazează pe întrebarea “Dar dacă… ?”, încercând să reflecteze cât se poate de obiectiv asupra unuia dintre momentele cruciale ale istoriei omenirii, şi mai ales ale lumii în care trăim, văzută ca o consecinţă a istoriei.
Expoziţia este deschisă de miercuri până duminică, între orele 10-17, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 19 septembrie 2007, la ora 18:00.