Galeria de Arta

arta pentru tine

  12.03.2010

Expoziţie de pictură Constantin Dinu Ilea

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, îi invită pe iubitorii de artă să ia parte vineri, 12 martie 2010, ora 13:00, în Sălile de la etajul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, la vernisajul “Expoziţiei de pictură Constantin Dinu Ilea”, organizată în cadrul proiectului “Centenar la muzeu”, dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea unor importanţi artişti români, ale căror lucrări sunt prezente în colecţiile Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

“Pasărea” de Constantin Dinu Ilea


Cu acest proiect muzeul clujean lansează un program amplu de valorificare prin expoziţii a propriului patrimoniu de artă, prin care va fi prezentată publicului opera unor artişti reprezentativi pentru arta românească şi universală sau vor fi semnalate mişcări artistice semnificative consemnate de istoria artei.

După cum informează muzeograful Ana Mirea, curatorul expoziţiei, artistul clujean Constantin Dinu Ilea (1910-1993) figurează cu 16 lucrări în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca - lucrări care concentrează motive plastice ce vin din lumea satului (Din străbuni, Vatra satului), teme istorice (1877, 1907, 1918) sau mari personalităţi (Mihai Viteazul şi Baba Novac, Avram Iancu, Constantin Brâncuşi).

“Avram Iancu” de Constantin Dinu Ilea

Deşi participă la pictarea în frescă a Catedralei ortodoxe din Cluj şi a bisericilor ortodoxe din cartierele Iosefin şi Mehala din Timişoara, sau cea a bisericii ortodoxe din Anina, alături de renumiţii profesori Catul Bogdan şi Ioachim Miloia, artistul Constantin Dinu Ilea este cunoscut mai degrabă ca pictor de şevalet şi ceramist, decât ca autor de frescă şi decoraţiuni murale.

În lucrările sale dă dovadă de o putere de abstractizare impresionantă, în care se simt inflexiuni clar constructiviste.

Numele lui Constantin Dinu Ilea se leagă decisiv de Şcoala de Arte Frumoase din Cluj şi Timişoara, din perioada 1927-1937, regăsindu-se într-un grup valoros de artişti: Romul Ladea, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Anastase Demian, Julius Podlipny, Alexandru Popp – aparţinând corpului profesoral, dar şi colegii de generaţie – apropiaţi ca vârstă de profesorii lor, Petre Abrudan, Fülöp Antal Andor, Kovács Péter, Coriolan Munteanu, Anton Lazăr, Virgil Fulicea, Nicolae Brana, Teodor Harşia, Lucia Piso-Ladea, Simion Mărcuş, Szervátiusz Jenő, Ion Vlasiu.

“Lirism arhaic” de Constantin Dinu Ilea

Expoziţia de pictură Constantin Dinu Ilea se adresează tuturor generaţiilor de public, dar în special tinerilor iubitori de artă, care – majoritatea, nu au avut ocazia să-şi formeze o imagine despre opera acestuia, artistul având ultima expoziţie personală la Cluj în anul 1975.

Caracterul omagial şi retrospectiv al expoziţiei este întregit de fotografii, documente, articole din presa vremii, cataloage de expoziţie, alături de filmul documentar realizat de artistul-fotograf Radu Constantin Ilea.

“Brâncuşi” de Constantin Dinu Ilea
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com