Galeria de Arta

arta pentru tine

  30.01.2012

Bicentenar Carol Pop de Szathmári

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează marţi, 31 ianuarie 2012, de la ora 13:30, vernisajul expoziţiei “Bicentenar Carol Pop de Szathmári. Expoziţie cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca”, deschisă publicului în perioada 31 ianuarie - 19 februarie 2012.

“Biserica Stavropoleos” de Carol Pop de Szathmári

Expoziţia îşi propune să ofere publicului o viziune deopotrivă sintetică şi relevantă asupra operei lui Carol Pop de Szathmári, în calitatea sa de personalitate artistică polivalentă. În acest sens, lucrările din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, respectiv “Scenă orientală”, “Portret de femeie”, “Cetatea Târnava”, “Curtea de Argeş”, “Biserica Stavropoleos” şi “Târg la Câmpulung (Muscel)”, surprind interesul constant al artistului pentru pictură, grafică şi acuarelă, pentru majoritatea genurilor artistice, contribuind substanţial la consacrarea peisajului ca gen artistic de sine stătător.

Valoarea deosebită a lucrărilor din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca poate fi remarcată în redarea spontană a aspectelor pitoreşti sau chiar insolite ale realităţii imediate, în capacitatea de a surprinde diferite tipologii umane şi realităţi etnografice sau geografice, precum şi în calitatea restitutivă a operei lui Carol Pop de Szathmári. Astfel, printr-o remarcabilă capacitate de sinteză evocatoare, artistul reuşeşte să ne comunice spiritul general al unei lumi trecute.

Pe lângă ipostaza sa de artist plastic, Carol Pop de Szathmári a fost şi un adevărat deschizător de drumuri în domeniul fotografiei. Ca fotograf, aşa după cum susţinea şi istoricul de artă Vasile Florea, Carol Pop de Szathmári a fost un adevărat iniţiator în plan mondial, fiind considerat primul fotoreporter de front din istorie. Valoarea operei sale fotografice va fi celebrată - graţie colaborării cu Asociaţia Artiştilor Fotografi din România - în continuarea expoziţiei “Bicentenar Carol Pop de Szathmári. Expoziţie cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca”, printr-o a doua expoziţie, intitulată “Szathmári Pap Károly - Carol Pop de Szathmári”, care cuprinde aproximativ 150 de fotografii digitalizate.

“Târg la Câmpulung (Muscel)” de Carol Pop de Szathmári
 

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Pictura, Muzee, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com