Galeria de Arta

arta pentru tine

  25.09.2013

Maria Tănase - 100 de ani de la naştere

Romfilatelia, promotoare a valorilor și personalităților românești, introduce în circulație o emisiune de mărci poștale, dedicată aniversării unui secol de la nașterea Mariei Tănase, cea care avea să fie supranumită „Măiastra cântecului popular românesc” sau „privighetoarea din Livada cu duzi”, artistă complexă și reprezentativă a culturii muzicale și spiritualității românești, interpretă de geniu, după unii muzicologi, a cântecului neaoș românesc. Începând cu ziua de miercuri, 25 septembrie 2013, emisiunea de mărci poștale “Maria Tănase – 100 de ani de la naștere” poate fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

coliţă Maria Tănase 100

Emisiunea filatelică jubiliară prezintă scene din viața și cariera artistică extraordinară a cântăreței, căreia îi datorăm în bună parte renumele cântecului popular românesc peste hotarele țării. Înzestrată cu un talent artistic excepțional, Maria Tănase a reprezentat revelația scenei muzicale populare, unde a rămas imposibil de imitat, remarcându-se în același timp și în spectacole de teatru și producții cinematografice.

Pentru meritele sale artistice, Maria Tănase a fost distinsă cu Premiul de Stat (1955), cu titlul de Artistă Emerită (1957) și cu Marele Premiu al Discului decernat de Academia „Charles Cros” din Paris (post-mortem, 1965). Interpretă inconfundabilă, cu o uriașă capacitate de comunicare cu publicul, Maria Tănase rămâne, după o jumătate de veac de la dispariție, o prezență vie a unicității în tezaurul folclorului românesc pe care l-a stăpânit cu o autoritate profesională exemplară.

Emisiunea filatelică jubiliară este alcătuită dintr-o marcă poștală și un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite minicoala de 8 timbre, coala de 32 de timbre și colița dantelată. Colița filatelică a emisiunii îmbină imaginea Mariei Tănase cu elementele grafice și de text ce reprezintă în mod simbolic, pe de o parte momentele cele mai importante ale carierei sale în turneele din străinătate și pe de altă parte, dorința artistei de a lăsa ca moștenire o fântână cu apă într-un loc secetos, izvor nesecat de viață și cântec românesc.

Având ca element central o imagine inedită a Mariei Tănase, în partea stângă a coliței sunt redate simbolic, într-o suită cronologică, momentele importante ale carierei marii noastre artiste, în timp ce partea dreaptă înfățișează o ilustrare simbolică a moștenirii de suflet lăsată generațiilor viitoare.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Filatelie
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com