Galeria de Arta

arta pentru tine

  10.05.2011

I Am Not Legend: Banda desenată românească

Continuând linia sa de programare dedicată graficii şi artelor urbane, Institutul Cultural Român din New York s-a alăturat Festivalului Ideas for the New City organizat de The New Museum pentru a prezenta o expoziţie de bandă desenată românească, al cărei curator este artistul vizual Alexandru Ciubotariu. Expoziţia, deschisă iniţial în cadrul festivalului într-o locaţie neconvenţională din Soho, va fi accesibilă publicului în spaţiul ICRNY în perioada 10 mai - 30 iulie 2011. În paralel cu această expoziţie, ICRNY va găzdui, în data de 10 mai, o conversaţie între artiştii Alexandru Ciubotariu şi Sandu Florea, moderată de Corina Şuteu.

I Am Not Legend

În data de 7 mai 2011, Institutul Cultural Român din New York a prezentat, în cadrul Festivalului Ideas for the New City din New York, un proiect dedicat benzii desenate din România intitulat „I Am Not Legend”, cuprinzând selecţii din expoziţia „Istoria benzii desenate româneşti”, al cărei curator este Alexandru Ciubotariu. Instalaţia, montată în galeria din Soho a restaurantului Loreley, a avut ca punct de plecare albumul „Istoria Benzii Desenate Româneşti 1891-1990”, lucrare întocmită şi îngrijită de Alexandru Ciubotariu şi Dodo Niţă şi apărută în 2010 la editura Vellant. Instalaţia a inclus o selecţie de lucrări de Sandu Florea, Puiu Manu sau Livia Rus, dar şi de mai tinerii Matei Branea, Adrian Barbu, Alexandru Ciubotariu, Veronica Solomon sau Jup, prezentate într-un format mărit pe pereţii galeriei, alături de alte 100 lucrări proiectate pe toată durata zilei de sâmbătă. Atât curatorul Alexandru Ciubotariu, cât şi Sandu Florea au fost prezenţi în spaţiul galeriei pentru a răspunde întrebărilor vizitatorilor. „This is sooo cool”, au comentat mulţi dintre cei care au văzut expoziţia, angajând un dialog extrem de viu cu cei doi creatori despre banda desenată din România.

În continuarea evenimentului din Soho, ICRNY va găzdui în data de 10 mai, odată cu instalarea expoziţiei în spaţiul ICRNY, o întâlnire între Sandu Florea, cunoscutul artist româno-american de bandă desenată şi Alexandru Ciubotariu - Pisica Pătrată. Discuţia va explora trecutul şi prezentul benzii desenate în România, revirimentul acestui gen după 1989, dar şi condiţia graficianului în România contemporană. Conversaţia va fi moderată de Corina Şuteu, directorul ICRNY.

Festivalul Ideas for the New City, organizat de The New Museum din New York în perioada 4-8 mai, a urmărit, prin cele peste 200 de proiecte propuse, să facă apel la puterea comunităţii creative de a imagina un nou oraş şi de a explora ideile menite să-l contureze. ICRNY s-a alăturat acestei conversaţii oferind o perspectivă diferită asupra rolului pe care artele îl au în peisajul socio-urban aflat în rapidă schimbare în multe dintre ţările est europene.

Expoziţia I Am Not Legend va fi deschisă publicului în perioada 10 mai – 30 iulie 2011 în spaţiul Institutului Cultural Român din New York.

Alexandru Ciubotariu (n. 1979) a publicat grafică de revistă şi carte şi numeroase benzi desenate în revistele Mini-Azi, Jurnalul SF, Pif Surprize, 2000 Plus, Play, Apropo TV, Business Magazin, Doxi, Pipo, Adevărul, Esquire, Omagiu, Arhitectura etc. A semnat şase cărţi de benzi desenate şi un album de street art (Pisica Pătrată, editura Vellant, 2009), primul din România. Pentru Romfilatelia a desenat mai multe serii de timbre editate în sute de mii de exemplare. A participat la concursuri BD şi a câştigat numeroase premii. În 2005 este invitat de onoare la Salonul Internaţional al Benzii Desenate din România, „BD Constanţa ‘05”. A fost invitat să participe la expoziţii în Franţa, Polonia, Cehia, Maroc, Grecia, Serbia, Portugalia, Ungaria, cea mai importantă fiind expoziţia de la Muzeul Benzii Desenate din Bruxelles, Belgia. Stabilit în prezent în Bucureşti, lucrează ca grafician, colaborând cu diverse edituri şi publicaţii.

Sandu Florea (n. 1946) a debutat încă din studenţie, publicând în 1968 serialul „Năzdrăvăniile lui Păcală” în revista Luminiţa. A semnat nouă cărţi de BD, din cele 50 apărute în perioada comunistă, a desenat primele BD-western româneşti, adaptând romanele lui Nicolae Frînculescu, iar în 1990 a editat împreună cu acesta revistele de benzi desenate Carusel şi Proteus. La sfârşitul lui 1991, Sandu Florea emigrează împreună cu familia în Statele Unite. În aprilie 1992 debutează la cea mai importantă editură de benzi desenate din SUA, Marvel Comics. De atunci Sandu Florea a desenat aproape 300 de benzi desenate, ilustrând aventurile a aproape tututor super-eroilor americani: Conan the Barbarian, X-Force, Dr. Strange, The Executioner, Thunder Strike, Blade, Buffy – the Vampire Slayer, Insane Clown Posse, Generation X, Spiderman Unlimited, Elektra, X-treme X-men, Hawkeye, Batman R.I.P. etc. În prezent, artistul româno-american a devenit un nume inconturnabil în cataloagele marilor edituri de benzi desenate americane, Marvel, DC Comics, Dark Horse ş.a.

I Am Not Legend

Fotografie realizată de Alexandru Ciubotariu în expoziţia „I Am Not Legend” la Galeria Loreley, 7 mai 2011

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com