Galeria de Arta

arta pentru tine

  27.02.2012

Restless: Films and Other Works

Pe 3 martie 2012, câştigătorul prestigiosului premiu Marcel Duchamp în 2011, artistul Mircea Cantor, va fi prezent la Museum of the Moving Image (MoMI) din Queens, New York, pentru expoziţia personală intitulată “Restless: Films and Other Works”. Expoziţia prezintă câteva dintre cele mai noi instalaţii video, scurtmetraje, desene şi fotografii ale excepţionalului artist român şi va dura până pe 6 mai 2012.

Restless

Expoziţia prezintă un exponent de marcă al artelor vizuale din România în spaţiul de la Museum of The Moving Image (MoMI). Organizată în parteneriat de MoMI şi Institutul Cultural Roman din New York, expoziţia lui Mircea Cantor oferă iubitorilor de artă ocazia de a vedea trei lucrări video recente ale artistului: “Tracking Happiness” (2009), “Vertical Attempt” (2009) şi “I Decided Not to Save the World” (2011). Acestora li se adaugă o selecţie de desene şi fotografii, în timp ce un program de scurtmetraje semnate Mircea Cantor, ce se va schimba periodic, va fi prezentat în sala Bartos a muzeului pe toată durata expoziţiei.

Artistul român va participa la evenimentul de deschidere a expoziţiei, în data de 3 martie, când va introduce proiecţiile scurtmetrajelor “The Landscape Is Changing” (2003), “Dead Time” (2003), “Tribute” (2004), “The Snow and the Man” (2005), “Nulle part Ailleurs” (2000) şi “Double Heads Matches” (2003). Proiecţiile vor fi urmate de o discuţie cu publicul. Două zile mai târziu, pe 5 martie, Mircea Cantor va fi protagonistul unei conversaţii cu criticul de artă Steven Henry Madoff (The New York Times, Artforum) despre lucrările şi cariera sa. Dialogul va avea loc la Serviciile Culturale ale Ambasadei Franţei din New York.

Mircea Cantor s-a născut în 1977. Trăieşte în prezent la Paris şi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali de astăzi, datorită comentariilor subtile la adresa societăţii contemporane din lucrările sale. După ce a primit extrem de prestigiosul premiu Marcel Duchamp în anul 2011, artistul român va avea anul acesta o expoziţie personală la Centrul Pompidou din Paris. Nu o singură dată, opera sa a fost comparată cu cea a lui Duchamp, datorită felului în care Cantor foloseşte materiale prefabricate pentru a atrage atenţia asupra naturii polisemantice a obiectelor din viaţa cotidiană. Lucrările lui Cantor sunt realizate pe suporturi extrem de diverse, de la video, instalaţie de obiecte, fotografie, desen sau suprafaţă de text, fiind expuse în spaţii de mare prestigiu. Le Cedrac d’Ivry sur Seine în Franţa sau Kunsthalle Nuremberg în Germania au organizat expoziţii personale Mircea Cantor în ultimii doi ani. De asemenea, Museum of Modern Art din New York; Muzeul Israelului din Ierusalim, Centrul Pompidou din Paris au inclus în colecţiile lor permanente exponate ale artistului român. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul artistului: www.mirceacantor.ro.

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com