Galeria de Arta

arta pentru tine

  16.05.2013

La Blouse Roumaine: de la costumul popular românesc la arta lui Henri Matisse

În 17 mai 2013, Institutul Cultural Român din New York inaugurează seria evenimentelor reunite sub titlul generic „La Blouse Roumaine”, prin care doreşte promovarea identităţii culturale româneşti în spaţiul nord-american şi care va include colaborări cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Ţăranului Român şi alte muzee etnografice din România, prin organizarea unor expoziţii şi simpozioane dedicate relaţiilor între artele tradiţionale româneşti, curentele de avangardă şi creaţiile artistice. Prima manifestare din această serie este marcată de vernisajul expoziţiei de costume populare româneşti din colecţia domnului ing. Cristian Pascu (preşedintele Societăţii Române Creştine „Dorul”), ce este găzduită în spaţiul Galeriei ICRNY. Expoziţia este însoţită de un material vizual, care contextualizează costumul popular românesc în sfera mai amplă a culturii naţionale şi internaţionale. Expoziţia rămâne deschisă până la data de 17 iunie 2013.

La Blouse Roumaine

Expoziţia reuneşte 25 de costume populare româneşti (expuse pe manechine) şi explorează, în paralel, prin intermediul unui slideshow, rolul pe care costumul tradiţional l-a jucat în plastica românească, preponderent în perioada interbelică (Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă ş.a.), dar şi în construirea imaginii publice sau private a reginelor Elisabeta şi Maria. De asemenea, evenimentul pune în valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu naţional, expus azi în muzee, sau ca sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebre case de modă precum Yves Saint Laurent.

O semnificativă contrapondere vizuală, tot în format digital, este reprezentată de seria portretelor cu „ie românească”, semnată de pictorul francez Henri Matisse şi datorată în bună măsură prieteniei sale cu pictorul român Theodor Pallady. De altfel, evenimentul împrumută titlul de la una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestei serii.

ie

Evenimentul va fi precedat de un colocviu la care vor lua cuvântul scriitoarea Doina Uricariu, dr. şi director ICRNY, artistul plastic, criticul de artă şi curatorul expoziţiei dr. Eduard Andrei şi domnul preot, prof.univ.dr. Theodor Damian. Pe durata vernisajului, vizitatorii expoziţiei vor fi delectaţi cu fragmente muzicale din repertoriul Mariei Tănase, interpretate de remarcabilul compozitor şi violonist Alexander Bălănescu.

Totodată, evenimentul se înscrie într-o serie de tendinţe actuale de promovare a portului românesc, precum prezentarea recentă a unor piese de costum popular românesc pe site-ul Metropolitan Museum din New York, şi se desfăşoară aproape simultan cu concertul „The Beatles interpreted by Bucharest Symphony Orchestra” de la Sala Palatului, la care instrumentiştii se vor îmbrăca în ii româneşti. În acelaşi sens, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, numărând peste 18.000 membri, propune ia – bluza tradiţională românească – ca brand de ţară al României şi va organiza pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, „Ziua Universală a Iei”.

costum tradiţional românesc

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Arta textila, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com