Galeria de Arta

arta pentru tine

  21.02.2014

Going Tornado

Galeria Ivan organizează sâmbătă, 22 februarie 2014, de la ora 18:00, vernisajul expozitiei “Going Tornado”, aceasta fiind a doua expoziţie a artistului Paul Neagu organizată de galerie după reenactment-ul performance-ului Cake Man din 2012. Expoziţia este organizată în colaborare cu Paul Neagu Estate Londra şi rămâne deschisă până pe 18 martie 2014.

“Going Tornado” este ultima parte a unei acţiuni performative în trei etape pe care Paul Neagu a elaborat-o în perioada 1971-1976 şi a prezentat-o publicului din Marea Britanie începând cu anul 1974 sub numele de “Gradually Going Tornado”. Împreună cu “Blind Bite” şi “Horizontal Rain”, “Going Tornado” formează un „triptic performativ” la baza căruia stă cercetarea întreprinsă de Neagu cu mijloace artistice şi teoretice diverse asupra modurilor în care aspectele fizice ale vietii pot fuziona cu ceea ce le transcende.

Termenul „going” are o semnificaţie în sine, fiind o referire la „dezintegrarea granitelor eului”, presupunând o „permanentă căutare tăcută” şi „receptivitate la nivel existenţial” (Paul Neagu). „Tornada”, ca moment culminant al ciclului, e caracterizată de o energie dublu direcţionată, care expulzează şi care absoarbe totodată, depăşind tot ceea ce intră în sferă sa. În cadrul acţiunii, se trece de la o complexitate luxuriantă de obiecte şi de relaţii la o clarificare treptată, o limpezire a mişcării centrale. Despre modul în care “Going Tornado” îl implică, artistul mărturisea: „Deveneam invizibil şi asta este, pentru mine, un lucru foarte frumos”.

În expoziţie va fi proiectată înregistrarea din anul 1974 a acţiunii “Going Tornado” şi vor fi expuse fotografii-document, precum şi o serie de desene ce fac parte din aceeaşi direcţie de investigare artistică.

Paul Neagu (Bucureşti, 1938 - Londra, 2004) a trăit şi a lucrat în Anglia începând cu anul 1970, când a părăsit definitiv România. Artisti importanţi precum Antony Gormley, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Tony Cragg i-au fost studenti şi au afirmat importanţa căilor de explorare artistică pe care Neagu le-a deschis. Lucrările sale se află în numeroase colectii publice, precum Arts Council of Great Britain, National Museum of Arts (România), National Museum of Modern Art (Tokio), Philadelphia Museum of Art, Scottish National Gallery of Modern Art, Tate Gallery (Londra), Victoria and Albert Museum (Londra).

În prezent lucrări ale artistului pot fi văzute în expoziţia “Report on the Construction of a Spaceship Module” de la New Museum (ianuarie-aprilie 2014, New York).

Publicat de Lucian Velea
in categoriile Stiri, Expozitii
Comenteaza!

Alte articole pe subiecte similare

Nici un comentariu. »

Nici un comentariu pana acum.

Adauga un comentariu

© 2007-2024 GaleriaDeArta.com